Despre laptele francez și laptele moldovenesc

În decembrie anul trecut, în Franța, în urma infectării unor bebeluși cu bacteria salmonella după ce au consumat lapte praf pentru copii, au apărut numeroase investigații jurnalistice despre compania producătoare de lapte. Este vorba despre Lactalis, producător de lapte numărul unu mondial, cu o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro pe an.

(Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase. Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată)
Dar, surprinzător, despre gigantul producător de lapte nu se cunoaște totul. Bunăoară nu se știe care este cifra de afaceri a companiei Lactalis. Administratorii preferă să plătească amenzi, decât să joace pe piață transparent și onest. Nici până acum, compania Lactalis nu și-a publicat rapoartele financiare, așa cum cere legea franceză. Lactalis este condusă de o persoană care nu se expune în public. Este vorba despre Emmanuel Besnier.

Mai mult, Lactalis este o afacere de familie. Are trei acționari, doi frați și o soră. Bunelul lor este cel care a fondat compania în 1933. Grupul nu a fost cotat la bursă. Este numărul 1 mondial la producția de lapte cu 75 000 de salariați, repartizați în 246 de regiuni din 47 de țări. Lactalis nu apare niciodată pe produsele sale, însă deține mai bine de 100 de mărci în întreaga lume.

Și în România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact, dar și Parmalat-ul italian în 2011.

https://www.francetvinfo.fr/sante/alimentation/lait-infantile-contamine/lactalis-l-opacite-d-une-entreprise-familiale_2558761.html

În decembrie anul trecut, Lactalis a retras de pe piață mii de tone de produse după ce s-a descoperit că laptele destinat bebelușilor și produs în uzina de la Craon, în nord-vestul Franței, era contaminat cu salmonella. Fabrica a fost închisă de pe 8 decembrie pentru ca instalațiile și echipamentele să poată fi dezinfectate. O contaminare cu salmonella s-a mai înregistrat în această unitate în 2005. Atunci, 146 de bebeluși au fost descoperiți cu salmonella pe întreg teritoriul Franței, după ce consumaseră lapte praf produs aici.

Ce se întâmplă în R. Moldova?

Avem produse lactate, fără lapte în ele. Cred că nu este o noutate, dar spusă așa cu voce tare și cu dovezi, pare mult mai credibilă. Oamenii au intrat în panică. Nu știu ce fel de lapte să mai cumpere, în ce companii să mai aibă încredere.
Experți ai Fundației pentru Europa de Est au analizat calitatea laptelui moldovenesc în perioada 2015-2016 de la 45 întreprinderi de prelucrare din Moldova, Ucraina, Belarusia, România, Bulgaria, Polinia, Germania, Danemarca și Filanda. ”Nimeni, de exemplu, nu se aștepta că în produsele celor mai mari producători din țară nu se găsește aproape nicio grăsime din lapte”, spunea, zilele trecute, șefa laboratorului de testare CMAC, Galinei Ceciko.

Totuși, câte tone de produse lactate care nu corespund indicațiilor de pe ambalaj au fost retrase de pe piață? Sau ele se găsesc în continuare pe rafturile magazinelor, iar în lipsă de alternativă, oamenii cumpără ceea ce li se oferă?!

Ieri, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară a anunțat că va face verificări la mai multe companii autohtone de lactate. Și cam atât. Așa s-a întâmplat și în scandalul produselor alimentare care ajung pe masa copiilor din grădinițe. Au urmat anchete, dar nimeni nu a fost tras la răspundere. Nimeni nu a plătit amenzi. Unele firme au fost închise, altele au fost deschise tocmai pentru a continua acest business.

Dosarul licitaţiilor trucate în educaţie: Milioane cu statul de pe banca acuzaţilor

Ceea ce au făcut producătorii moldoveni prin indicarea pe ambalaj a unor produse care nu există miroase a fraudă. Asta înseamnă să vinzi apă la preț de motorină. În străinătate, asemenea derogări de la legislație, în funcție de gravitatea lor, sunt sancționate contravențional sau penal.

Care ar fi soluțiile?
Sănatea noastră și a copiilor noștri este foarte importantă, de aceea este obligatoriu să ne informăm despre ceea ce cumpărăm și consumăm din magazine sau de la piață. Dacă avem anumite dubii cu privire la produsele alimentare, să sesizăm organele competente cum ar fi Autoritatea pentru protecția consumatorului sau alte organizații non-guvernamentale de profil.

La nivel de stat, să fie organizate controale inopinate, să fie distruse loturile de marfă care prezintă dubii pentru sănătatea oamenilor sau care nu corespund normelor. De asemenea, amenzile să fie mult mai mari, pentru a responsabiliza producătorii și importatorii.

E adevărat, suntem prea multe guri pe planeta asta care trebuie hrănite. Giganții alimentari nu au scrupule, ei îl ambalează apetisant și pe diavol, doar ca să îl cumperi și să îl gătești la cină. Fiți vigilenți, sănătatea voastră este mult prea importantă ca să vă lăsați pradă unor ambalaje și trucuri comerciale.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii