Mâine, 26 ianuarie, la Consiliul Superior al Magistraturii urmează să aibă loc concursul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție, funcție care este deținută în prezent de Mihai Poalelungi. În concurs s-a înscris doar un singur candidat: Mihai Poalelungi.
În aceste conditii, Consiliul Superior al Magistraturii ne învață cum să organizezi un concurs cu o singură persoană.
Potrivit dexonline.ro, concurs înseamnă luptă între două sau mai multe persoane (state, organizații) care urmăresc același avantaj sau același rezultat. Reiese că dl Mihai Poalelungi va concura mâine cu dl Mihai Poalelungi și în final va câștiga dl Mihai Poalelungi, într-o compețiție onestă și cu punctaj maxim.
Întrebările sunt cât se poate de simple pentru corpul judecătoresc: sau niciunul dintre judecători nu se vede demn de această funcție, sau se știe clar cine trebuie să câștige concursul.
Curios este faptul că pe 20 mai 2015, Procuratura Generală a transmis premierului de atunci Chiril Gaburici o sesizare privind lichidarea încălcărilor admise în procesul reorganizării Academiei de Administrare Publică de pe lângă președintele țării. Sesizarea se referea la faptul că a fost organizat un concurs pentru suplinirea funcției de rector al Academiei la care a participat doar o singură persoană, Oleg Balan.
Procuratura Generală a specificat, în sesizarea sa, că acea comisie de concurs urma să prelungească termenul de concurs, deoarece la concurs s-a încris doar un singur candidat.
Atunci Procuratura a solicitat examinarea sesizării și lichidarea ilegalităților menționate, precum și înlăturarea cauzelor și condițiilor ce le-au favorizat și neadmiterea lor pe viitor.
Asta înseamnă că și pentru concursul de mâine pentru funcția de președinte al CSJ aceste solicitări ale Procuraturii rămân valabile. Procurorul nu s-a schimbat, diferența este în instituție. Să vedem cum va reacționa de aceasta dată Procuratura Generală, în frunte cu procurorul Corneliu Gurin.
Președintele CSJ este votat de Parlament, la propunerea CSM, pentru un mandat de 4 ani.
Potrivit unui sondaj privind „Percepția judecătorilor, procurorilor și avocaților privind reforma în justiție și combaterea corupției”, realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova și făcut public astăzi, 25 ianuarie, 62% din judecătorii chestionați consideră că practica CSJ este uniformă, în comparație cu 47% din procurori și 35% din avocați.
În același context, 79% din judecători consideră că, începând cu anul 2012, CSJ a luat suficiente măsuri pentru uniformizarea practicii judiciare, în comparație cu 54% din procurorii și 34% din avocații chestionați. Aceste cifre confirmă că expectanța profesiilor juridice în ceea ce privește calitatea actului de justiție și nivelul de uniformizare a practicii judecătorești este diferită, cei mai exigenți în acest sens fiind avocații.