Astăzi se cuvine să spunem La mulți ani Chișinăului nostru drag, să îi urăm să aibă parte de oameni onești, curați, cu abilități de administrare, cu dragoste pentru spațiile verzi, monumentele istorice, care să respecte și să dea o viziune nouă arhitecturii orașului.
Dar cu această ocazie, vreau să mă explic de ce consider că în Chișinău este un haos total. În 2007 am votat pentru un primar care să transforme Chișinăul într-o capitală europeană, au fost multe speranțe la început. Dar ne-am ales cu aceeași administrare proastă a orașului, cu aceeași angajați care își ridică palate din salarii de funcționari publici.
În transportul public este un haos total, nu există un grafic de funcționare a troleibuzelor și autobuzelor care să fie respectat, nu există tichetare electronică, în stații nu există panouri electronice prin care pasagerii să fie anunțați despre timpul de așteptare a transportului.
Iată mai jos un exemplu de amenajare a unei stații într-o comună obișnuită din Franța.
Apoi, lipsește orice informație în formă electronică despre activitățile din oraș, aici mă refer la activități culturale, sociale, economice, anunțuri despre dezbateri publice, ședințe la primărie. Decât panouri de publicitate care te sufocă, mai bine câteva panouri electronice informative. Știu că oamenii noștri nu prea stau bine cu cititul, dar asta nu înseamnă că nu pot fi educați în acest stil.
Iată la fel un exemplu. Panoul conține informații despre concerte, expoziții, meciuri (și multe alte informații utile) care au loc în această comună.
Ce să spunem despre site-ul primăriei care nu ajută cu nimic un locuitor al orașului. În era tehnologiilor informaționale, unde chiar și cele mai obișnuite comune din țările europene au site și aplicații la telefon cu informații despre transportul urban, parcări, unde se află restaurante, farmacii, hoteluri, site-ul Chișinăului este încă destul de primitiv, chiar dacă s-au făcut câteva update-uri în ultima vreme.
Despre parcări atâta s-a vorbit. Amintesc doar că este nevoie de un proiect serios cu privire la parcările cu plată, dar în niciun caz să nu fie admise parcările pe trotuar.
Nu se respectă în niciun fel arhitectura orașului, prin conservarea a tot felul de anexe, cu sau fără autorizație. Se construiesc blocuri de locuit pe spații verzi, pe terenuri de joacă pentru copii, sunt amenajate aproape peste tot benzinării, un lucru anormal în alte orașe europene.
Este doar ceea ce se vede la suprafață, ceea ce sare în ochi. Iar străinii care ne vizitează au dreptate când spun că orașul Chișinău este neprietenos turiștilor. De ce? Pentru că lipsește informația elementară necesară unui turist: transport, cazare, locuri de văzut.
Așa sau altfel, La Mulți Ani, Chișinău! Să ai viață lungă și oameni onești, care să te dezvolte așa încât să fii și tu în topul orașelor europene în care să vrei să trăiești.