Istoria părintelui Silviu Sas din Cesena, Italia

Pe părintele Silviu Sas l-am cunoscut oficializând o cununie religioasă mixtă între o tânără ortodoxă și un tânăr catolic. A fost pentru prima dată când am asistat la o astfel de ceremonie, slujba s-a ținut atât în română cât și în italiană. Însă slujba Sfintei Taine a Cununiei a fost săvârșită în rit ortodox.

Părintele mi-a povestit că o asemenea cununie religioasă mixtă se poate realiza doar prin consimțământul (acordul) ambilor soți și foarte important cu Binecuvântarea Episcopului locului. ”De preferat ar fi ca cel care este de altă religie, dacă se poate, să treacă la ortodoxie, dar dacă nu dorește, atunci se poate săvârși sub forma respectivă. Există o condiție: copiii rezultați din această căsătorie să fie botezați în credința ortodoxă”, mi-a povestit părintele.

Totuși, asemenea cununii mixte oficializate de părintele Silviu Sas sunt destul de puține: una sau maxim două pe an. Dar trebuie să ținem cont de faptul că marea majoritate conviețuiesc împreună ani la rând, fără a merge la Biserică pentru cununie. Și, într-un final, asemenea cununii mixte devin inevitabile, pentru că avem un număr tot mai mare al migranților din România și R. Moldova în Italia.

Părintele Silviu Sas este originar din județul Bihor, orașul Ștei, România, iar povestea sa de emigrant începe în 2007 când, alungat de corupția și nepotismul din țară, și-a luat viața în frâu și împreună cu soția, imediat după căsătorie, au venit în Italia. Și-a găsit un loc de muncă în calitate de tâmplar și așa și-a început activitatea în Italia. Iar preoția a venit mai târziu, de la sine. De la bun început a frecventat parohia ortodoxă română din Forli, Italia, unde a devenit cântăreț. În 2008, are ocazia să îl cunoască pe Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Italiei.

”Prea Sfinția Sa mi-a făcut un interviu pe loc cerându-mi să trimit dosarul cu actele la Episcopia Ortodoxă Româna a Italiei pentru a fi luat în vizor ca și candidat la preoție. După o lungă perioadă de timp, pe la sfârșitul anului 2009 am fost chemat la sediul Episcopiei pentru a susține un examen de capacitate preoțească în urma căruia am fost considerat apt pentru preoție și astfel am fost hirotonit diacon în 24 ianuarie 2010, iar mai pe urmă preot în 19 decembrie 2010 pe seama parohiei Sfântului Apostol Timotei din Cesena”, mi-a mărturisit părintele.

Astăzi părintele își ține slujbele într-o biserică impunătoare și frumoasă. Dar, atât preotul cât și credincioșii parohiei au lăsat în urmă aproape patru ani de chin și greutăți. Trei ani și opt luni părintele a fost cu Biserica în portbagajul mașinii.

”În toată această perioadă am fost punete masă strângete masă și asta făcând în fiecare duminică și sărbători mari. Am avut șase luni în care făceam naveta la parohia învecinată Forli, iar după asta am luat decizia de a săvârși Sfânta Liturghie în casa unde locuia părintele, dar toți cei care participau erau cu rânduială. Toți țineau post după putință și se Spovedeau în fiecare sâmbătă ca să ne Împărtășim cu toți duminica la Sfânta Liturghie. A fost foarte greu la început, acum după ce am ajuns unde am ajuns personal nu știu cum să-I mulțumesc bunului Dumnezeu și Sfântului Apostol Timotei pentru ceea ce ne-au dăruit. Toate acestea le-am dobândit prin smerenie, rugăciune, post și răbdare”, mărturisește preotul.

Părintele Silviu Sas mi-a povestit că la început relația cu biserica romano-catolică era inexistentă, asta datorită faptului că în oraș era prezentă o comunitate greco-catolică, pe care a deranjat-o mult prezența bisericii ortodoxe în teritoriu. Acum însă este o relație foarte bună cu catolicii, cu atât mai mult cu cât în biserica unde se află este încheiat un contract de comodat, fiind pusă la dispoziție în esclusivitate pentru comunitatea ortodoxă română din Cesena. Asta înseamnă că parohul are posibilitate să o aranjeze după tradiția ortodoxă. Așa se explică prezența iconostasului în biserică, pe care a reușit să-l monteze la finele anului trecut.

Ceea ce mi-a atras atenția în mod special este această imagine a tricolorului în biserică, o imagine simbolică de altfel. Nu am mai văzut așa ceva în bisericile din R. Moldova, un tricolor lângă icoane.

Despre relația pe care o are părintele cu credincioșii basarabeni, cu preoții din R. Moldova care au emigrat în Italia și care aparțin fie de biserica ortodoxă română fie de biserica ortodoxă rusă voi vorbi în următorul articol de pe blog.

Câteva date istorice: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei este parte a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale ce aparține Patriarhiei Române. A fost creată în 2007 și inaugurată în 2008. Episcop este Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei este organizată la ora actuală în 19 protopopiate numărând în total 226 de parohii, 4 mănăstiri, 3 schituri și 2 centre pastoral misionare (Termoli și Bari). Episcopia Italiei are o prezență în Republica Malta și Republica San Marino. În prezent numărul clericilor din Episcopia Italiei este de 263, dintre care 247 preoți și 16 diaconi.

 

(VA URMA)

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii