Asociația AGER din Franța, cu un stand reprezentând R. Moldova la Forumul Asociațiilor din Saint-Etienne
În sfârșit, în orașul francez Saint-Etienne s-a vorbit despre Republica Moldova din prima sursă. Timp de două zile – sâmbăta și duminica trecută (3 și 4 septembrie) – Asociația franco-moldo-română AGER din Franța a participat la weekend-ul vieții asociative din Saint-Etienne cu un stand reprezentând R. Moldova, cu tradițiile și cultura noastră românească, cu toate bunele și provocările pe care le avem.
Organizat de autoritățile locale într-un mare parc de expoziții, evenimentul a reunit 230 de asociații locale din diferite domenii: sport, cultură, sănătate, voluntariat, mediu înconjurător și altele. Doar în prima zi, evenimentul a fost vizitat de peste 6 000 de persoane. Cu un stand reprezentând cultura, tradițiile R. Moldova a participat Asociația franco-moldo-română AGER din Franța. Locuitorii orașului Saint-Etienne au avut ocazia să se informeze din prima sursa despre situația din R. Moldova, mai ales în contextul războiului din Ucraina.
Întrebările au fost dintre cele mai diverse de la geografie, istorie, la cultura, tradiții, limba vorbita, religie, situația refugiaților ucraineni, regiunea transnistreana, autonomia găgăuză. Francezii au recunoscut că până la declanșarea războiului din Ucraina, nu știau multe lucruri despre R. Moldova, unii – nici măcar unde este situată pe hartă. Consider că asemenea evenimente sunt foarte bune oportunități de a vorbi și prezenta țara noastră din prima sursă. Este important și ce anume vorbim străinilor despre R. Moldova. Personal, le-am explicat francezilor și vizitatorilor evenimentului că noi vorbim limba română, că nu există limbă moldovenească, că după al doilea război mondial am fost ocupați de ruși și am făcut parte din URSS, că R. Moldova în frontierele ei actuale este un stat artificial creat în urma înțelegerilor dintre Hitler și Stalin. Le-am arătat pe hartă până unde ajungea Moldova lui Ștefan cel Mare. E o istorie complicată prin care a trecut poporul român, un trecut dureros, dar este de datoria noastră să îl explicăm corect locuitorilor țărilor-gazdă.
Apoi, mulți dintre vizitatori s-au oprit la standul nostru pentru a ne povesti impresiile după ce au vizitat România, cât de mult le-a plăcut, ce oameni ospitalieri au găsit, ce locuri minunate au vizitat și pe care ar dori să le revadă. Lor le-am dăruit câte un tricolor, să își amintească astfel de culorile sufletului nostru de român.
Președinta Asociației France Benevolat din Saint-Etienne, Chantal Durieux, ne-a mărturisit că datorita Asociației AGER din Franța, pe care am creat-o în anul 2019 cu scopul de a crea legături de prietenie și cooperare între Franța și țara noastră, a aflat despre R. Moldova și acum chiar și-ar dori să o viziteze.
”Nu știam nimic despre Moldova. Datorita Elenei Robu, în cadrul weekend-ului vieții asociative, am vizitat standul R. Moldova unde am vizionat un foarte bun film despre o țară pe care iată o descoperim. Am reținut că oamenii sunt simpatici, tradițiile care ne-au plăcut extrem de mult, peisaje minunate, superbe vinării și vinuri moldovenești. Personal, mi-ar plăcea să vizitez această țară, să cunosc oamenii, acele peisaje frumoase care te fac să vrei sa le descoperi”, a povestit Chantal Durieux.
Și câțiva viceprimari au venit să ne viziteze standul și să se informeze din prima sursa. Cu unii am reușit să imortalizăm momentul.
Ce au găsit vizitatorii la standul Asociației AGER? Tricolorul, costumele noastre populare, vinurile noastre, imagini cu R. Moldova, pliante informative, diferite obiecte de artizanat. Asociația AGER din Franța a realizat și prezentat, cu această ocazie, și un video de prezentare a țării noastre cu o durată de peste 10 minute, subtitrat în limba franceză. Marea parte a costurilor pentru amenajarea standului au fost acoperite de programul de granturi Diaspora Engagement Hub (DEH) al Biroului Relații cu Diaspora.
Ce m-a impresionat?
Personal, am rămas impresionată de numărul mare de oameni care sunt interesați de viața asociativă și care se implică activ în diferite activități de voluntariat. Trebuie să precizez că funcționarea asociațiilor în Franța diferă foarte mult de modul de funcționare a asociațiilor în R. Moldova. În Franța, președinții de Asociații, membri ai consiliului de administrație nu pot fi remunerați pentru activitățile lor în cadrul asociațiilor. Cu alte cuvinte, nu poți să îți faci un salariu sau un venit lunar din această activitate. Implicarea, investiția este voluntară. Practic, persoanele după ce se pensionează se implică activ în viața asociativă, oferă din timpul și experiența sa celor care au nevoie. Iar rolul asociațiilor în dezvoltarea societății este unul foarte mare. De exemplu, primăria orașului Saint-Etienne oferă anual subvenții în valoare de 14 milioane de euro asociațiilor locale pentru diferite proiecte pe care le desfășoară, plus le oferă gratuit spațiu pentru desfășurarea reuniunilor sau activităților. În total, la Saint-Etienne sunt aproape 4000 de asociații.
Și încă un moment care m-a impresionat extrem de mult a fost să văd atâtea și atâtea familii cu copii (de toate vârstele, chiar și bebeluși) care au venit să viziteze standurile Asociațiilor. Un exemplu de educație civică a copiilor chiar de la cea mai fragedă vârstă care m-a marcat și pe care l-am apreciat enorm.
Ce ar fi dacă am lua și noi, pentru R. Moldova, câteva din aceste exemple frumoase?!