Se apropie sărbătorile de Paște și pentru că ciocolatele, bomboanele, dulciurile, deserturile sunt la ordinea zilei, voi reveni la subiectul binecunoscutelor produse ale S.A. ”Bucuria”. În primul rând, evitați pe cât e posibil, să oferiți dulciuri (în cantități mari) copiilor. Supravegheați-i așa încât să nu consume mai mult de 12 grame de zaharuri pe zi sau 3 lingurițe de zahăr. Este recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății pentru a preveni mai multe boli, inclusiv obezitatea.
Chiar și astăzi există foarte multă lume fidelă produselor de la ”Bucuria” și le trimit cu drag și rudelor care se află peste hotarele R. Moldova, chiar dacă, obiectiv vorbind, peste hotare, ciocolatele, bomboanele sunt de o calitate mai bună.
Platforma CE CONSUM EU a studiat legislația cu privire la produsele din ciocolată și vă oferă toate detaliile.
De-a lungul anilor, am asociat și continuăm să asociem produsele de la ”Bucuria” S.A. cu ciocolata, deși, dacă analizăm legislația, marea majoritate a produselor de la ”Bucuria” sunt bomboane. Trebuie să știți că diferența între ciocolată și bomboane se resimte asupra sănătății noastre și a copiilor noștri, având în vedere ingrediente diferite care compun aceste produse.
Câțiva ani în urmă scriam despre câtă ciocolată este în bomboanele de la ”Bucuria”, iar de atunci lucrurile nu au evoluat aproape deloc.
Ce prevede legislația Uniunii Europene
Ceea ce veți citi în continuare nu este nici pe departe o defăimare a acestui brand de tradiție în Moldova, ci o pură informare înainte de a cumpăra un produs de pe rafturile magazinelor din R. Moldova și nu doar. Pentru că meritați să fiți informați și meritați să cumpărați produse care să nu fie dăunătoare sănătății voastre și a copiilor voștri.
În Uniunea Europeană, pentru ciocolată sau bomboane de ciocolată (produse din cacao și din ciocolată destinate consumului uman), există norme care trebuie respectate, altfel acel produs nu poate fi numit ciocolată și nici nu poate fi vândut la preț de ciocolată (unii producători încearcă să mai devieze de la normele legislative, dar, dacă sunt depistate nereguli, amenzile sunt foarte mari și există și riscul unor sancțiuni, inclusiv penale). Este vorba despre Directiva 2000/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao și din ciocolată destinate consumului uman.
Așadar, potrivit acestei Directive, CIOCOLATA desemnează produsul obținut din produse de cacao și zahăr și trebuie să conțină minimum 35 % substanță solidă uscată totală, incluzând minimum 18 % unt de cacao și minimum 14 % cacao în substanță uscată fără grăsime, iar bomboanele de ciocolată sau praline trebuie să conțină minimum 25 % de ciocolată din greutatea totală a produsului.
Când vreți să cumpărați ciocolată sau bomboane de ciocolată, vedeți pe ambalaj dacă acestea conțin cele trei ingrediente indicate mai sus.
Ce prevede legislația R. Moldova
În R. Moldova, Directiva europeană amintită mai sus este transpusă prin hotărârea de Guvern nr. 204 din 11.03.2009 cu privire la reglementarea tehnică ”Produse de cofetărie”
Continuarea articolului – pe platforma CE CONSUM EU