În sfârșit, după 30 de ani, APCE a recunoscut regiunea transnistreană ca fiind teritoriu aflat sub ocupație rusă. Un deputat PAS nu a participat la vot

În sfârșit, după 30 de ani, ni se face dreptate. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut regiunea transnistreană ca fiind teritoriu aflat sub ocupație rusă. A trebuit să se întâmple un război în Ucraina, a trebuit ca Ucraina să lupte dârz și să țină piept invaziei ruse. A trebuit ca un amendament să fie propus (surprinzător) nu de delegația R. Moldova la APCE, dar de deputatul român Titus Corlățean, prin care să se constate că zona transnistreană este teritoriu ocupat de Rusia. Textul inițial al raportorului Adunării ( Ingjerd Schou, Norvegia) făcea referire doar la agresiunile comise împotriva Georgiei și Ucrainei. R. Moldova se pierduse undeva pe drum. De ce? Așa se întâmplă cu țările care nu au o voce puternică, sigură, clară pe exterior și nu știu ce vor pentru viitorul lor. Istoria îi iubește însă doar pe cei verticali, cu capul sus, cu demnitate și devotament pentru popor și țară.

Amendamentul se conține în rezoluția “Consecințele agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei” susținută de APCE  cu 216 voturi pentru, 3 abțineri și zero împotrivă. Trebuie precizat aici că Federația Rusă a fost exclusă din Consiliul Europei.

Cum a votat delegația R. Moldova această rezoluție – o poveste încurcată

Delegația Republicii Moldova la APCE este formată din cinci membri: vicepreședinții Parlamentului, Mihai Popșoi și Vlad Batrîncea (Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor), deputații Ion Groza, Natalia Davidovici de la PAS, Adela Răileanu de la Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor. Din cei cinci, doar doi au susținut documentul (Mihai Popușoi și Ion Groza). Ceilalți 3 nu au votat. Despre deputații de la Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor nu avem ce comenta, dat fiind faptul că politica lor pro-rusă este mai mult decât evidentă.

Citește și:

Singur în piramida sa de putere, Putin e terminat

Dar cum rămâne cu deputata PAS Natalia Davidovici, care nu a participat la vot. Iată cum explică, pe rețelele de socializare, deputata PAS această situație ”Pentru a evita interpretările, aș vrea să clarific: nu am putut participa la vot din cauza unor probleme tehnice, deoarece delegația noastră a participat la ședința extraordinară a PACE de la distanță. Am scris imediat secretariatului Adunării cerând să-mi numere votul „pentru” rezoluție. Totuși, conform regulamentului, modificările rezultatelor votului se pot face doar în prezența personală a unui deputat”. Rămâne pe conștiința deputatei declarațiile pe care le-a făcut. Dar cum rămâne pe conștiința PAS acest gest? Despre faptul că autoritățile de la Chișinău continuă să stea în două bărci și să fie buni și cu Rusia și cu Europa am scris de nenumărate ori și acest fapt este mai evident pe zi ce trece.

Citește și:

”Să nu-l supărăm pe Putin, să nu-i supărăm pe ruși”: Așa se naște teroarea

Și declarația vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, pe acest subiect este una destul de neutră. ”Decizia APCE de a recunoaște Transnistria drept zonă de ocupație rusă, și excluderea Rusiei din rândul membrilor Consiliului Europei reprezintă o opinie politică adoptată într-o declarație care vizează, în primul rând, situația din Ucraina,. Din partea executivului pot reitera faptul că Republica Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri, pentru că asta e singura cale de a progresa spre obținerea acestui obiectiv al țării noastre. Evident, insistăm pe necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat Nicu Popescu într-o conferință de presă.

Se cere multă curățenie la vârful puterii în R. Moldova

După ce se termină războiul în Ucraina, iar Rusia va fi învinsă, multe, foarte multe vor trebui schimbate la Chișinău. Va fi nevoie de o Lege a Lustrației, de o curățare la nivel înalt de toate elementele care au servit interesele Rusiei și ale Kremlinului în toți acești ani de așa-zisă independență a R. Moldova. Aceștia trebuie să răspundă pentru tot răul pe care l-au făcut cetățenilor acestei palme de pământ. Dar în primul rând, e nevoie ca toate aceste elemente să fie depistate, demascate, arătate oamenilor. Toți cei care astăzi îi așteaptă cu brațele deschise pe ”eliberatori” ruși în R. Moldova vor trebui o dată și o dată să răspundă pentru faptele lor.

Va exista oare curaj după ce se termină războiul în Ucraina?

 

Articole similare
Comentarii