Cabinetul de avocatură al românului Radu Duță din Luxemburg: ”Avem datoria de a munci pentru clienții care ne onorează cu încrederea lor”
Cu efort și răbdare a reușit să se remarce în străinătate, mergând pe cont propriu și deschizând un cabinet de avocatură în Luxemburg și altul la Paris. Vorbim despre avocatul român Radu Duță, pentru care independența, curajul și umanitatea sunt calități indispensabile pentru a reuși în avocatură.
Radu Duță a absolvit Facultatea de Drept din Paris, a urmat un master în Germania, și apoi un master de drept european în Luxemburg. A ales Luxemburgul fiindcă este o țară dinamică din punct de vedere economic, dar și pentru faptul că este multiculturală.
În cadrul unui interviu pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS, românul Radu Duță a acceptat să împărtășească din experiența sa, să vorbească despre meseria de avocat, relația cu clienții și românii din diaspora, dar și serviciile pe care le prestează Cabinetul său de avocatură.
Ați reușit să vă faceți cunoscut în străinătate, având de 7 ani un un cabinet de avocatură în Luxemburg și altul la Paris. Dar drumul pentru a ajunge unde sunteți astăzi nu a fost ușor. Povestiți-ne cum a început totul?
Aveți dreptate nu a fost ușor dar nicio meserie nu este ușoară. Efortul și răbdarea contează pentru a avea rezultate, fără ele nu se obține mare lucru. Mă bucur zilnic de meseria mea având onoarea să reprezinte interesele clienților mei.
Totul a început în Luxemburg în anul 2002.
După ce am absolvit Facultatea de Drept din Paris urmată de un master în Germania, am avut o oportunitate de a urmări un master de drept european în Luxemburg și de a mă înscrie la un barou. Am ales Luxemburgul fiindcă este o țară dinamică din punct de vedere economic și multiculturală.
Am lucrat în calitate de colaborator 10 ani într-un cabinet bine stabilit în Luxemburg după ce mi-am dorit să lucrez pe cont propriu.
Am considerat că este o evoluție normală din punct de vedere profesional și pot să spun că chiar dacă lucrurile sunt mai grele ca independent, sunt satisfăcut de alegerea mea. Libertatea și independența de gândire sunt condiții esențiale pentru mine în activitatea mea profesională.
În 2015, m-am înscris ca avocat în baroul Paris având din ce în ce mai multe cereri de reprezentare pentru Franța și acum din 2021, mă bucur să lucrez cu fratele meu Christian Duță care a dat și el jurământul de avocat la baroul Paris.
De ce anume avocatura?
Sincer să vă spun nu am avut vocația de la început. Începând studiile de drept nu-mi dădeam seama ce reprezintă practic meseria de avocat. Practica pură a dreptului este doar o parte a meseriei. Avocatul nu este doar un jurist de nivel înalt care lucrează sub reguli deontologice stricte.
Meseria de avocat necesită o mare parte de psihologie și chiar de empatie în fața clientului care este deseori confruntat pentru prima oară cu un litigiu mai mult sau mai puțin traumatizant. Sunt niște lucruri care nu se învață la facultate, doar ajungi să le înțelegi căpătând experiență.
Pe de altă parte, nu trebuie să ascundem că meseria de avocat necesită un spirit de competiție și competențe manageriale. Aceste calități se dobândesc cu timpul și cu experiență care este forța avocatului.
Cum ați decis să mergeți pe cont propriu și să deschideți propriul cabinet de avocatură? Cum a fost acest drum?
Lucram de mai mult de 10 ani într-o firmă de avocatură bine poziționată în Luxemburg, aveam rezultate foarte bune fiind foarte specializat, eram bine plătit și puteam să mai rămân așa ani de zile.
Dar ca să reiau vorba lui Brâncuși: „la umbra marilor copaci nu crește nimic”.
Îmi părea evident că trebuie să lucrez pe cont propriu pentru a recăpăta independența esențială pentru meserie și libertatea.
Nu putem să practicăm această meserie cu un spirit de vasal. Independența, curajul și umanitatea sunt niște calități indispensabile unui avocat.
Adevărul este că nu sunt mulți avocați străinii care reușesc să deschidă un cabinet viabil în Luxemburg, concurența fiind foarte ridicată.
Personal, nu fac parte de niciun sindicat, corporație sau partid politic. Mulțumesc lui Dumnezeu, am avut șansa să dispun de clienți români din diaspora care mi-au făcut încredere și progresiv am căpătat o clientelă fidelă atât în Franța cât în Luxemburg.
Apoi, pentru a deschide un cabinet de avocatură, tehnica trebuie în primul rând stăpânită după câțiva ani de practică ca și colaborator într-un cabinet. Restul se face cu curaj, multă voință și răbdare.
În primul rând avem datoria de a munci pentru clienții care ne onorează cu încrederea lor, restul vine de sine.
Povestiți-ne despre cabinetul Dvs de avocatură: ce servicii prestează și cine sunt clienții Dvs?
Suntem un cabinet pluridisciplinar compus de trei avocați în Luxemburg și de doi avocați în Paris, toți vorbitori de limba română.
Suntem activi exclusiv în litigii pe drept penal (general și rutier), dreptul familiei (divorț, custodie copii,…), dreptul muncii, drept civil (despăgubire accidente, recuperare de creanță,…).
În ceea ce privește despăgubiri pentru accidente, am observat că mulți intermediari sunt activi din România care nu au neapărat nici competențele juridice, nici cunoștințele lingvistice și nici etica profesională ca să reprezinte corect interesele clienților.
Nu pot decât să sfătuiesc cititorii dumneavoastră să contacteze un avocat dacă din nefericire sunt confruntați cu astfel de probleme, vor fi luate în considerație cu toată seriozitatea, toată experiența și cu tot respectul pentru un deznodământ favorabil.
Cum vă pot găsi cei care au nevoie de un avocat?
În general, mă puteți găsi pe net www.rduta.lu. În general, clienții îmi trimit un e-mail pe adresa următoare [email protected], sau mă sună pe numărul meu de Luxemburg: 00352 621 62 89 76.
Ce onorarii percepe cabinetul de avocatură Radu Duță?
Aș zice că onorariul este foarte rezonabil în comparație cu serviciul prestat. Fiecare caz este diferit, întâi îmi doresc să înțeleg bine problema clientului și să definim o strategie înainte de a ne gândi la onorariu. O dată când vizualizam împreună abordarea dosarului, voi fi în măsură să vă propun un onorariu pe ora de muncă, forfetar sau parțial legat de rezultat.
În orice caz, adaptăm și onorariu cu miza dosarului. Ne dorim un serviciu abordabil pentru orice cetațean pentru o apărare serioasă, eficientă și demnă.
Ce relație aveți cu românii (originari de pe cele două maluri ale Prutului) din diaspora?
Excelente. Sunt niște oameni extraordinari care au sacrificat mult pentru un viitor mai bun în străinătate dar care își iubesc țara deosebit de mult în continuare.
Sunt oameni muncitori, devotați cu valori morale care caracterizează ambele țări. Chiar dacă păstrăm o anumită distanță cu clienții, având în vedere relațiile profesionale, în general comunicăm foarte bine și chiar pot să spun că am o relație de simpatie cu anumiți clienți.
Îmi aduc aminte de un băiat pe care l-am asistat într-un dosar penal în Luxemburg acum șapte ani și care încă îmi trimite mesaje pe Facebook și urări.
Fac meseria asta și pentru relația umană. Îmi doresc ca clienții mei să beneficieze un numai de prestații juridice de nivel înalt, dar să fie primiți cu tot respectul și umanitatea care li se cuvine indiferent de caz.
Cum decurge o zi pentru Dvs.? Câte ore lucrați în medie?
În general, dacă sunt la birou, încep munca la 8 :00 dimineața.
Dacă nu este cazul înseamnă că am o audiență la tribunal sau sunt în călătorie profesională undeva la o judecătorie din Franța.
Am lista mea de dosare zilnice în funcție de urgență, organizez urmărirea dosarelor cu echipa, pregătim actele și concluziile, răspundem la mail-uri către clienți sau către colegi și organizăm planning-ul în funcție de agenda săptămânala.
Personal prefer să primesc clienții în consultație la cabinet după 18:00 seara, când telefoanele și activitatea încetează ca să ne consultăm în liniște. Închei munca în general în jur de ora 20:00 seara.
Deși, avocatura ne devorează o mare parte din timp, nu putem să uităm și de obligațiile familiale cel puțin la fel de importante precum educația copiilor și bunăstarea familiei.
Dorim să consacrăm timp și pentru a păstra o viață socială indispensabilă cu relații cordiale cu vecinii și cu cercul de prieteni cu care putem discuta de toate, în afară de teme juridice.
Care ar fi cinci calități pe care ar trebui să le aibă un avocat de succes?
Sinceritatea, curajul, dăruirea, răbdarea și spiritul de competiție.
Ce mesaj ați avea pentru românii din diaspora care sunt în dificultate și ar avea nevoie de serviciile unui avocat?
Să nu ezite să mă sune pe mine sau pe un coleg vorbitor de limba română. A contacta un avocat înseamnă deseori a-și da mijloacele de a opri suferința. Vom lua timpul necesar pentru a înțelege problema, vă vom aborda cu toată înțelegerea dar și sinceritatea legate de caz.
Dacă putem să vă ajutăm, îl vom face cu cea mai mare plăcere dar dacă nu putem, vom fi sinceri cu dumneavoastră.
Nu ne dorim să vă pierdem vremea sau să vă complicăm viața, vă propunem soluții eficiente, în cel mai bun termen posibil și cu prețul cel mai competitiv.
Vă mulțumim
(Articol publicitar)