Gheorghe Furdui: ”Dacă aș ajunge să trăiesc clipa Unirii cu patria-mamă, aș putea fi împlinit”
”Dacă aș ajunge sa trăiesc clipa Unirii cu patria-mamă, aș putea fi împlinit în fața propriei conștiințe și în fața memoriei înaintașilor noștri că mi-am adus modesta contribuție la întregirea neamului romanesc”. Este motto-ul de care se conduce conaționalul nostru Gheorghe Furdui, stabilit din 2007 în Franța, avocat, președintele asociației ”Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei” cu sediul la Paris.
Într-un interviu oferit pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS, Gheorghe Furdui vorbește despre acțiunile asociației, cum pandemia de Covid-19 a afectat activitatea acesteia și ce își dorește pentru R. Moldova.
ER NEWS: Când a fost creată asociația ”Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei” și în ce scop?
Gheorghe Furdui: Acum 30 de ani, când domnul Eugen Holban, personalitate marcantă a exilului românesc și a vieții publice din acea perioadă a sosit la Chișinău la invitația domnului Alexandru Moșanu, președintele Parlamentului, după lipsa de aproape o jumătate de secol, la întoarcere s-a gândit ce poate face pentru a pune umărul la trezirea conștiinței naționale și renașterea adevărului istoric.
Astfel, a inițiat organizarea la Chișinău a Concursului ”Moștenire”(I-a ediție – 1993) și apoi a fondat împreună cu câțiva membri ai exilului românesc asociația ”Alliance pour l’aide à la Bessarabie” (Alianță pentru Sprijinirea Basarabiei). Asociația își are sediul până în prezent la Paris și a fost fondată în special pentru buna desfășurare a Concursului. În anul 2007 stabilindu-mă cu traiul și activitatea profesională în Franța, participând la mai multe ședințe ale asociației, am fost acceptat de către membrii asociației să fiu consilierul președintelui. Timp de 3 ani am luat parte activă la toate proiectele, apoi înainte de stingerea din viată a lui Eugen Holban, președinția asociației a fost preluată de către mine ca și moștenire spirituală de la unchiul meu. Dumnealui a fost ales în unanimitate președinte de onoare până la sfârșitul vieții sale și a participat la luarea tuturor deciziilor importante. De la început m-am implicat în activitățile asociației, proiectul de suflet al acesteia fiind concursul ”Moștenire” – concurs care a fost și va rămâne a fi proiectul de suflet și cartea de vizită a asociației. Astăzi concursul este la a 27-a ediție, fiind cel mai vechi concurs extra-școlar din Republica Moldova.
Cele mai importante proiecte de care sunteți mândri?
Gheorghe Furdui: Din momentul modificării comitetului de organizare a Concursului ”Moștenire” și a echipei de direcție a asociației pe lângă acest minunat proiect, am lansat mai multe proiecte cum ar fi Velomaratonul anual aflat la a 5 ediție, în memoria martirilor neamului românesc: Ștefan Holban și Luca Șterbeț, membri ai Sfatului Țării, ambii originari ai satului meu de baștină Cărpineni, care sau stins din viată în temnițele comuniste din România și Rusia. Întorcându-mă la concursul ”Moștenire”, menționez că încă de la începuturile sale, scopul a fost și este de a cultiva dragostea elevilor față de țară, neam, de cunoaștere a adevărului și de studiere a literaturii și limbii române și a istoriei neamului romanesc.
Începând cu ediția a 17-a, concursul se desfășoară prin contribuția mai multor sponsori, oameni cu bună-credință, iar ultimele ediții ale concursul sunt susținute și sponsorizate de europarlamentarul român Maria Grapini. Este important de menționat că doar ediția jubiliară a 25-a a beneficiat de finanțare din partea unui proiect implementat cu ajutorul BRD, în rest – anual încă de la origine am căutat și mereu am găsit sprijin de la sponsori și susținători. La fel consider important să precizez că mereu pe parcursul anilor am fost susținuți de ziarul „Literatura și Arta”, și personal de către regretatul Nicolae Dabija. Concursul se concentrează pe 2 secțiuni: Istoria românilor, Istoria literaturii române.
Din păcate, anul trecut nu am putut organiza concursul din cauza restricțiilor pandemiei, însă am reușit să organizăm Simpozionul internațional „Eugen Holban – 100 ani de la naștere”, la care au participat în număr mare personalități din RM: istorici, academicieni, profesori (Maria Grapini), deputați (Octavian Țîcu), academicieni (Nicolae Dabija), istorici (Ion Negrei, Anatol Petrenco, Elena Preda, Sergiu Mandis) etc. De asemenea, în luna august ne propunem să realizam împreună cu asociația istoricilor din RM și din Romania (jud. Neamț), dar și cu elevii de la liceul ”Ștefan Holban” din s. Cărpineni – un proiect prin care zilnic timp de o lună câte o personalitate din breasla își va prezenta live pe Facebook lucrarea referitoare la viață și activitatea lui Ștefan Holban cu ocazia a 135 de la nașterea acestei personalități, ceea ce va încuraja elevii să cerceteze și să studieze mai aprofundat viață și activitatea acestuia. Vom efectua cu tinerii care își vor demonstra aportul o călătorie pe itinerariul locurilor istorice din Romania si desigur v-om vizita cimitirul Eternitate din Botoșani pentru a ne închina la mormântul martirului neamului romanesc Stefan Holban.
Povestiți-ne despre proiectului ”Mărțișorul European-2021”
Gheorghe Furdui: Asociația noastră anual pe parcursul ultimilor 4 ani organizează la Cărpineni în luna martie concursul celor mai frumoase mărțișoare. Anul acesta în premieră asociația fiind reprezentată de vice-președintele Alina Stanciu și Mariana Gerok-Furdui, secretar general al asociației, împreună cu asociația ”Alsace-Moldavie” cu sediul la Strasbourg, președinte -Jean Claude Million, vicepreședinte Felicia Cojocaru si Octavian Sofranscy, susținuți și încurajați de doamna europarlamentar Maria Grapini, am implementat proiectul ”Mărțișorul European – 2021”. Mărțișoarele confecționate de elevi au ajuns în Parlamentul European, Comisia europeană, Consiliul Europei, Ambasada Republicii Moldova de la Paris, Reprezentanța Permanentă a României la UE, Reprezentanța RM pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg. În ziua de 1 martie au fost dăruite europarlamentarilor, funcționarilor instituțiilor menționate, conaționalilor noștri care au pășit pragul misiunilor diplomatice în ziua de 1 martie. Mărțișoarele au fost însoțite de o felicitare: ”A oferi în fiecare an un Mărțișor de 1 Martie este o tradiție românească̆/ moldovenească ce vine din negura vremurilor apuse. Acest mic purtător de noroc, acest talisman este ca o broșă pentru fiecare până la 31 martie – ziua când tinerii prind Mărțișoarele pe ramurile arborilor fructiferi în speranța că dorințele lor se vor realiza. Urmând vechea tradiție, noi vă oferim un Mărțișor care sperăm că vă aducă fericire și prosperitate!” Este foarte important să nu uităm tradițiile românești deoarece ține de datoria noastră să transmitem tinerii generații, tradițiile, legendele, obiceiurile și datinile strămoșești.
La acest concurs au participat elevii de la gimnaziul “Dumitru Crețu”, liceul “Ștefan Holban” din Cărpineni și Gimnaziul Pașcani din raionul Hîncești. La 1 martie într-o atmosfera festivă au fost premiați elevii câștigători ai celor mai frumoase cinci mărțișoare. Cei cinci câștigători au fost: Nazaru Simona – locul I, Bocancea Evelina și Badea Elena – locul II, Ciocan Carolina și Rotaru Vasile – locul III, fiind premiați de către doamna europarlamentar umanist Maria Grapini. Cu toate acestea, cadouri și premii de încurajare au primit toți participanții celor trei instituții de învățământ. În ciuda faptului că în ziua de 1 martie eram în Franța am reușit să aduc felicitări elevilor câștigători, profesorilor și părinților care i-au îndrumat și i-au încurajat pe copii să participe la acest frumos proiect. În final, merită menționat că suntem bucuroși să vedem cum la nivel european, tradițiile românești capătă vizibilitate. Drept exemplu ne poate servi scrisoarea de mulțumire a președintelui Comisiei Europene – Ursula von der Leyen.
Cum a fost afectată activitatea asociației de criza COVID-19? Cu ce încercări vă confruntați? Cum v-ați reorganizat și la ce activități ați renunțat?
Gheorghe Furdui: Recunosc că pandemia ne-a afectat destul de mult planurile așa cum de altfel pe toată lumea. Cel mai dureros și regretabil a fost și este faptul că pentru prima dată din 1993 a fost rupt lanțul edițiilor anuale ale concursului ”Moștenire”. Concursul era planificat pentru luna martie 2020, apoi l-am transferat în toamna în speranța că se vor reduce din presiunile restricțiilor pandemiei, dar așa și nu am avut această posibilitate. Aceeași situație este și anul acesta.
În vara anului trecut, în pofida Covid-19, am organizat la Cărpineni ediția a 4-a a velomaratonul în memoria deputaților din Sfatul Țării: Stefan Holban și Luca Sterbet originari din Cărpineni. Atât câștigătorii cât și cei aproape 50 de participanți au primit premii bănești, biciclete, accesorii velo și cadouri. Pentru anul acesta la fel planificăm în luna august a 5-a ediție a velomaratonului, un simpozion cu ocazia aniversării a 60 de ani de la trecerea în neființă a lui Ștefan Holban și încă câteva activități despre care vom vorbi daca vom reuși să le realizam.
Cum mențineți legătura cu comunitatea românilor de pe ambele maluri ale Prutului?
Gheorghe Furdui: Cea mai frumoasă activitate de care suntem mândri a fost participarea noastră pe 1 decembrie 2018 la Alba Iulia la celebrarea aniversarii Centenarului de la Marea Unirea a Principatelor Române.
Am fost onorați să fim invitați de către primarul municipiului Alba Iulia și cu sprijinul generos al Mariei Grapini ne-am aflat pe parcursul a câteva zile în epicentrul celor mai importante evenimente din acele zile. Am trăit probabil cele mai frumoase zile cu o încărcătură emoțional-spirituală deosebită. Apoi sunt fericit că asociația noastră a fost onorată de a fi mandatată de a reprezenta liceul ”Ștefan Holban” din Cărpineni în proiectul „100 licee din Republica Moldova înfrățite cu 100 instituții de învățământ din România”. Avem o buna colaborare cu mai multe asociații din Franța: Toți romani, Constantin Brâncuși, Neo Dacii s.a.
Ce își dorește pentru Moldova asociația ”Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”?
Gheorghe Furdui: Asociația noastră actualmente își întinerește rândurile, pornim de la premisa că tânără generație va reuși să facă mai multe decât am făcut noi și înaintașii noștri. Ne străduim să le cultivăm dragostea de neam și de țară, de glia strămoșească, de oamenii dragi și frumoși la suflet rămași acasă să îndure tot greul și toată povara greutăților cotidiene. Sunt sigur că vor reuși dacă vor acționa cu elanul tineresc care i-a caracterizat tot timpul pe tinerii dornici de a schimba spre bine lucrurile la ei acasă. Drept călăuză îmi servesc cuvintele unchiului meu Eugen Holban: ”Dacă aș ajunge sa trăiesc clipa Unirii cu patria-mama, aș putea muri liniștit”. Împărtășesc acesta afirmație și mai adaug că dacă aș vedea Moldova aliniată la popoarele europene bucurându-se de valorile civilizației, aș putea să mă bucur din plin că mi-am adus și eu contribuția modestă la atingerea acestui deziderat. În speranța că într-o zi vom atinge aceste obiective vă mulțumesc pentru intervievare și vă doresc succes.
Interviu realizat de Ana Scripliuc