Medicul român Radu Lupescu decorat de președintele francez: ”Am fost foarte mândru, mai ales pentru faptul că sunt român”

Eroul nostru de astăzi este medicul român Radu Lupescu, decorat de președintele francez Emmanuel Macron cu Ordinul național al Meritului, potrivit decretului publicat în Jurnalul Oficial al Franței. Radu Lupescu, doctor în medicină, a fost decorat pe 31 decembrie 2020 alături de alți membri ai personalului medical din Franța pentru eforturile depuse în timpul pandemiei de Covid-19.

Fost șef al Clinicii Universitare din Strasbourg, conaționalul nostru lucrează din 2003 la Clinica privată Rhéna din Strasbourg. În prezent este președintele comunității medicale din această clinică, de altfel, clasată a patra cea mai bună clinică din Franța de către revista Le Point în 2020.

Radu Lupescu a acceptat să ofere un interviu pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS în care vorbește despre adaptarea în Franța, cum sunt văzuți medicii români în această țară și ce a simțit atunci când a aflat că a fost decorat de președintele francez Emmanuel Macron.

ER NEWS: De câtă vreme sunteți în Franța și cum v-ați adaptat sistemului medical de aici?

Radu Lupescu: Am ajuns în Franța în 1991 după terminarea primilor doi ani de facultate. Terminasem liceul la Sfântul Sava din București în 1988 și am dat admiterea la medicină. Reușind din primul an, am plecat la armată după care am început primul an de studii în 1989. M-a “prins” revoluția în anul întâi de facultate. Am participat ca mai toți studenții pe vremea aceea la manifestațiile de la începutul anului 1990 din București, fiind foarte dezamăgit de direcția în care se îndreptau lucrurile cu prima venire a minerilor în 29 ianuarie 1990. Am reușit să fac un stagiu într-un spital francez în vara anului 1990, in Limoges. Și atunci mi-am dat seama de diferența între sistemele de sănătate dintre cele două țări, așa că am decis să încerc să-mi fac studiile în Franța.

M-am înscris la ambasada Franței, am dat un test de franceză, dar în absența vreunei echivalențe a trebuit să reiau de la zero și să redau concursul de admitere. Bineînțeles nu am avut nicio bursă așa că a trebuit să încep să lucrez de la început.

Așadar am reușit să fiu angajat la o uzină din sudul Alsaciei unde am lucrat 6 săptămâni în ture de dimineață, de noapte etc. După aceea am lucrat în vie în sudul Franței, așa că am reușit să am o rezervă pentru începerea școlii. Anul întâi este anul în care se dă examenul de admitere: aproximativ un student din 6 era admis în anul doi și putea să continue studiile la medicină. A trebuit să lucrez pe toată durata studiilor, pana la rezidențiat. Deci, pot spune că adaptarea la sistem a fost ușoară pentru mine pentru că mi-am făcut studiile în întregime aici, în Franța.

Citește și:

Cum a ajuns moldoveanul Vitali Calistru funcționar public în Franța: ”A trebuit să mă conving că merit mai mult decât un loc de muncă în construcții și că am aceleași capacități intelectuale ca un francez”

Clinica privată Rhéna din Strasbourg, Franța

Cum este gestionată pandemia în Franța, în opinia Dvs?

Radu Lupescu: Franța a făcut precum au făcut ți celelalte țări: a trebuit să se adapteze permanent penuriei de echipament de protecție, lipsei de paturi de reanimare etc. Dar a arătat o mare putere de adaptare. S-au creat ex nihilo (sau s-au transformat în paturi de reanimare) peste 7 000 de noi paturi. Bineînțeles totul nu a fost perfect. S-ar fi putut gestiona mai bine stocul de măști, s-ar fi putut gestiona mai bine în timpul verii apariția valului doi… dar este foarte simplu să critici de pe margine sau să analizezi a posteriori ce s-a întâmplat. Una dintre reușitele Franței este faptul ca s-au putut menține cursurile în școli o mare parte din această perioadă de pandemie. Școlile s-au adaptat și ele destul de bine.

Cum sunt văzuți medicii români în Franța?

Radu Lupescu: Medicii români sunt bine văzuți. Nu era cazul acum 15 ani, dar acum au venit foarte mulți și francezii s-au obișnuit cu prezența lor și nu este rar să reacționeze pacienții mei când îmi văd numele spunând că au prietenii români sau că medicul de familie este român. Cu un mic bemol: nu sunt foarte bine văzuți întotdeauna de colegii francezi, mai ales la început pentru că, dacă sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere teoretic, uneori nu este cazul din punct de vedere practic. Mulți rezidenți care ajung în Franța nu au operat foarte mult în timpul rezidențiatului, deci învață venind aici.

Cum ați reacționat la această distincție pe care ați primit-o din partea președintelui Franței?

Radu Lupescu: Am fost foarte mândru, mai ales din cauza faptului că sunt român și pe undeva această decorație recompensează tot parcursul meu și tot efortul depus de 30 de ani. M-am implicat activ anul trecut în gestiunea pandemiei la noi în clinică, am reușit să creăm 23 de paturi de reanimare și astfel să ne ocupăm de 43 de pacienți în stare critică (și de alți 130 de pacienți care au fost spitalizați cu forme moderate).

Citește și:

Cum a găsit România o studentă din Franța care își face studiile la Cluj

Ce mesaj ați dori să transmiteți celor care sunt sceptici în privința Covid-19 și a vaccinării?

Radu Lupescu:  Este o boală pe care de abia începem să o cunoaștem. Unii pacienți, chiar vârstnici, fac forme foarte ușoare, iar alții, mai tineri, mor din cauza infecției. Greu de prevăzut ceea ce se poate întâmpla după infecție si de aceea trebuie să fim foarte prudenți. Am fost vaccinat bineînțeles și recomand vaccinarea la scară largă a întregii populații. Este soluția de ieșire din pandemie și întoarcerea la o viață normală. Și de aceea trebuie să fim foarte prudenți.

 

 

Interviu realizat de Elena Robu

Articole similare
Comentarii