Copiii din Sărata Veche, Fălești își construiesc viitorul acasă

Copiii din Sărata Veche, Fălești își construiesc viitorul acasă. Asociația Obștească „Viitorul” din satul Sărata Veche, raionul Fălești a prezentat astăzi rezultatele unui proiect prin care 189 de copii au acces la resursele Centrului de pregătire Vocațională din localitate. Proiectul „Viitorul de mâine depinde de activitatea de astăzi” a fost implementat cu finanțare  europeană, începând cu 1 martie 2019.

Centrul de pregătire vocațională a fost creat în incinta gimnaziului din localitate, au fost amenajate spațiile pentru 4 ateliere tematice și dotate cu toate cele necesare pentru funcționare. Spațiul a fost renovat și cu suportul voluntar al părinților copiilor. Centrul poate fi frecventat de copiii după ore și oferă acestora instruire, un program de dezvoltare personală și supraveghere. În cadrul centrului se promovează incluziunea socială a copiilor din familii social-vulnerabile, iar elevii se pregătesc pentru unele meserii dispunând de spații de educație nonformală combinată cu pregătirea vocațională.

„Programul educațional oferă resurse și instrumente pentru ca copiii să-și îmbunătățească abilitățile tehnice, practice și sociale și să pătrundă astfel cu succes pe piața muncii. Centrul deține spații funcționale, ateliere de lucru precum: prelucrarea lemnului, arta culinară, ateliere de fotografie și robotică, gestionate de specialiști în domeniu”, declară Lilia Golovatic, directoarea proiectului.

Obiectivul general al proiectului este să crească numărul de copii implicați în activități extra-curriculare și cu deprinderi de viață formate. Astfel, 292 de elevi ai IP Gimnaziul „Grigore Vieru” au participat la ședințele de ghidare în carieră, obținând o viziune mai clară referitor la viitoarea profesie. De asemenea, 167 de elevi au participat la vizitele de studiu la întreprinderi și organizații unde au avut posibilitatea să vadă pe viu cum lucrează diverși specialiști.

În final, lucrările copiilor din Sărata Veche care au participat la ateliere au fost expuse în cadrul a 8 expoziții organizate în localitate, cât și on-line.

Costul total al proiectului „Viitorul de mâine depinde de activitatea de astăzi” constituie 58 898 Euro, dintre care 80% sunt banii oferiți de Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova, iar 20% reprezintă contribuția partenerilor de implementare: Gimnaziul „Grigore Vieru” și Primăria comunei Sărata Veche. După finalizarea proiectului, activitatea Centrului de pregătire vocațională va continua, cheltuielile fiind acoperite de gimnaziu.

„Fundația Soros Moldova întotdeauna a fost dedicată susținerii proiectelor ce vizează tinerii, întrucât credem că prin educație vom ajunge la acel viitor despre care s-a vorbit mai devreme”, susține Daniela Leahu, directoare de proiect în cadrul Fundației.

Copiii spun că merg cu plăcere la activitățile Centrului de pregătire vocațională. În plus, ședințele de ghidare în carieră îi ajută să înțeleagă care profesii li se potrivesc.

„Am participat cu interes la atelierul de robotică și mi-a plăcut foarte mult să văd cum funcționează tehnologiile și cum le putem folosi pentru a ne îmbunătăți viața de zi cu zi. Absolv clasa 9-a, dar deja știu că îmi doresc să merg la Universitatea Tehnică și să devin un bun programator. ”, susține Sandu Maxim, elevul clasa a IX-a.

„Am decis să fiu jurnalistă, iar orele de la atelierul de fotografie m-au învățat cum să captez istorii din viața mea și a celor dragi. Cred că abilitățile de realizare și editare a fotografiilor îmi vor fi de folos pentru viitoarea mea profesie”, menționează Mihaela Ciobanu, eleva clasei a VII-a A.

Și părinții sunt mulțumiți, deoarece copiii lor însușesc abilități practice, ce le vor prinde bine mult timp înainte.

„Fiica mea nu făcea mâncare acasă, intra în bucătărie doar să servească masa. Dar deja de 1 an ea este principalul bucătar acasă. Îi place să experimenteze și pregătește și acasă toate bucatele pe care le face la Atelierul de artă culinară, declară Lilia Fodor, părinte.

Asociația Obștească „Viitorul” este una din cele 33 de organizații beneficiare de granturi în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Articole similare
Comentarii