Monica Stoicescu, psihoterapeutul care oferă suport psihologic gratuit românilor din Franța, în perioada de carantină

Psihoterapeutul și psihologul clinician din România, Monica Stoicescu, stabilită de 2 ani în Franța, oferă suport psihologic gratuit românilor din Franța, în această perioadă dificilă pe care o traversăm cu toții împreună. De când Franța a fost plasată în carantină generală, Monica Stoicescu, a vorbit cu mulți români care în această perioadă sunt copleșiți de probleme, fiind aproape în pragul disperării.

În interviul pe care l-a oferit Portalului Nr.1 al Diasporei ER NEWS, psihologul clinician din România, Monica Stoicescu vorbește despre aceste vremuri istorice pe care le trăim și oferă câteva sfaturi pentru a trece mai ușor de această izolare socială.

În calitate de psihoterapeut cum ați descrie situația pe care o traversează omenirea în prezent. Cum influențează această izolare la domiciliu asupra psihicului uman?

Trăim vremuri interesante, inedite, istorice aș putea spune. Această epidemie ne-a luat prin surprindere, nu avem nicio experiență sau reper care să ne ajute să traversăm această perioadă. Nu suntem pregătiți, trebuie să ne adaptăm la un nou stil de viață și de conviețuire, de singurătate sau de lipsă de intimitate, de inutilitate și de teamă de boală și pentru viitor.

Pentru persoanele anxioase sau deprimate, aceste stări se pot accentua, iar pentru cuplurile care nu se înțelegeau, conflictele se amplifică. Izolarea este un factor perturbant și este tolerată doar de persoanele cu fobie socială.

În ce măsură a crescut numărul persoanelor care solicită serviciile dumneavoastră în această perioadă? Care sunt principalele probleme cu care se confruntă aceștia?

În această perioadă, am oferit suport psihologic gratuit online românilor care locuiesc în Franța și care în principiu nu își pot permite costurile unor ședințe.

Ca urmare, numărul persoanelor cu care lucrez în terapie a crescut destul de mult. Am întâlnit oameni care nu au mai interacționat cu un psiholog, care nu au încredere în nimeni sau sunt total singuri și nu au practic deloc cu cine vorbi despre problemele lor. Adeseori poți avea o familie și să te simți extrem de neînțeles, chiar abandonat. După cum spuneam, în cea mai mare parte, problemele nu au început de fapt cu această criză. Acum doar sunt conștientizate, accentuate și ies mai mult la iveală sub formă de dezechilibre psihice și comportamentale.

Vorbind despre cupluri, care sunt principalele probleme care apar în această perioadă de izolare la domiciliu?

Cuplurile pot fi o categorie destul de afectată în această perioadă. Sunt familii care pur și simplu nu se mai suportă sub același acoperiș. Situație complicată, mai ales că nici nu au unde/cum să se refugieze în acest moment pentru a lua o mică distanță de la certurile zilnice. Dacă mai sunt și copii la mijloc, atmosfera poate deveni insuportabilă. Multe cupluri interacționau destul de rar înainte de pandemie, iar acum se văd în situația în care trebuie să se tolereze 24 de ore pe zi fără soluție de scăpare/evadare din conflict.

Cum explicați creșterea violenței în familie în această perioadă?

În familiile în care deja a existat violență în trecut, acum lucrurile pot degenera de la gesturi mărunte care în mod normal ar trece neobservate și ar fi repede uitate la agresiuni emoționale, verbale și fizice care afectează în primul rând foarte grav copiii.

Pentru românii din diaspora este mai greu sau mai ușor să depășească această perioadă?

Din păcate am observat că există destul de multe cazuri sociale, români care nu au prins încă rădăcini, nu sunt integrați în societatea franceză și care au rămas fără un loc de muncă. Sunt oameni copleșiți de probleme, în pragul disperării… pentru ei este cel mai greu…

În ce măsură această perioadă de izolare poate fi privită ca o continuă lună de miere pentru cupluri?

Există foarte puține cupluri care în aceasta perioadă se simt că într-o ”continuă lună de miere”.

Pentru celelalte cupluri, ceea ce pot eu să le spun, este că această criză va trece… dar lucrurile spuse sau violența va rămâne întotdeauna în mintea și în sufletul partenerului sau eventual al copiilor care de multe ori sunt martorii acestei nefericiri conjugale. Câteva sfaturi pentru perioada asta: gândiți-vă de 2 ori înainte să reacționați, nu luați decizii capitale, profitați de timpul pe care îl aveți împreună cu partenerul de viață pentru a comunica mai bine și respectați intimitatea celuilalt pe cât posibil. Dar cel mai important este să aveți în primul rând grijă de voi ca să puteți să îi ajutați pe ceilalți.

Cei care simt că au nevoie de ajutor, psihoterapeutul Monica Stoicescu poate fi găsită pe Skype, pe messenger Facebook și pe [email protected].

Vă mulțumesc pentru interviu

Articole similare
Comentarii