Paradoxurile Guvernării de la Chișinău: Parteneriat strategic cu Ungaria, țară profund anti-UE
Editorial Elena Robu
Premierul Ungariei, Victor Orban se află astăzi într-o vizită oficială la Chișinău, în cadrul căreia prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic. În declarație se spune că ”Obiectivul primar al Parteneriatului este de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală și susținerea efortului RM de integrare europeană. Guvernele vor desfășura întâlniri consecutive în RM și Ungaria, prezidate de premieri. Vor fi dezvoltate rapoartele pe direcțiile securitate, economie, comerț, energie, transport, agricultură, turism, sănătate, știință și altele. Guvernele vor întreprinde acțiuni comune orientate să susțină progresul RM în procesul de integrare europeană”.
Este cel puțin un paradox și un circ toată această ceremonie de semnare a declarației între cei doi premieri. Și asta pentru că Guvernul Orban din Ungaria este unul profund anti-UE, iar Ungaria s-a detașat în ultimii ani de politicile UE. Și atunci apare întrebarea firească: Cum anume Ungaria va susține R. Moldova în parcursul său european, dacă guvernarea din Ungaria este împotriva UE, a politicilor care sunt adoptate la Bruxelles. Ce sfaturi poate să ne dea? Cum, prin ce metode ne poate ajuta? Este un absurd.
De ce s-a recurs la acest gest? Pentru că în interiorul UE, Guvernul Chicu nu are susținere, iar Bruxelles-ul este sceptic față de reformele declarative ale guvernării de la Chișinău. Și ca să acopere acest handicap, actuala putere a decis să stabilească relații strategice cu Ungaria, relații care în termeni concreți nu va da niciun rezultat palpabil pentru cetățenii R. Moldova?
Câteva cifre:
În 2018 Ungaria a fost al 13-lea partener comercial al RM cu valoarea schimburilor comerciale de cca 118,96 milioane dolari SUA. În 2019 volumul comerțului bilateral a fost de cca 119,9 milioane dolari SUA.
În RM activează 50 de companii cu capital maghiar, în care au fost investiți cca 68,5 milioane lei. Printre cei mai mari investitori maghiari în RM se numără grupul financiar „OTP Bank” și compania farmaceutică „Gedeon Richter”.