Acum cinci ani pot spune cu certitudine că eram profană în ceea ce privește vinurile autohtone. În emisiunile pe care le realizam, vorbeam adesea despre calitatea vinului moldovenesc, despre piețele de desfacere pentru vinul nostru, despre problemele cu care se confruntă producătorii noștri de vinuri. Sunt întebări care rămân și astăzi actuale, dar cel puțin acum pot cât de cât să apreciez vinurile moldovenești.
Cum am ajuns să particip la evenimente de degustări de vinuri? Simplu, pentru că se organizează astfel de evenimente și pentru că este din ce în ce mai bine, pentru că oamenii încep să înțeleagă bogăția pe care o avem – vinurile autohtone. Am participat la master-class-uri de degustări ale vinurilor, cu somelieri de talie internațională, am început să mă interesez mai mult de calitatea, gustul, aroma, intensitatea vinului moldovenesc.
Vernisajul Vinului se înscrie în șirul acestor evenimente care promovează cultura consumului de vin autohton. Sunt, de fapt, cele mai așteptate evenimente de peste an. Pentru că aici își dau întâlnire cele mai bune vinuri cu cei mai selecți consumatori. Este de apreciat efortul cu care se organizează în fiecare an, câte două ediții ale Vernisajului Vinului, pentru că este în mare parte contribuția companiilor vinicole, dar și a partenerilor internaționali (USAID). În alte țări, statul își asumă aceste cheltuieli, dar și multe altele ce țin de promovarea vinurilor.
Vernisajul din 15 decembrie a fost cu adevărat Magic! Vinuri bune, muzică de calitate, oameni binevoitori, producători de vinuri care abia așteptau să povestească despre drumul pe care îl parcurge strugurele până ajunge să se transforme în vin.
Mai jos vedeți un material realizat de colegii mei de la UNIMEDIA, ca să simțiți mai bine atmosfera Vernisajului Magic:
Felicitări organizatorilor, în frunte cu vicedirectoarea Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Diana Lazăr pentru un eveniment remarcabil și magic!
În concluzie, pot spune că, dacă se păstrează acest tempou, avem mari șanse ca în următorii 5 ani să să ne poziționăm destul de bine pe piața internă, dar și pe piețele noi pe care le cucerim cum ar fi China sau Japonia. Foarte multe depind de susținerea autorităților, dacă statul va conștientiza această prioritate și va acționa în cunoștință de cauză. Sunt încă foarte multe de făcut, dar în primul rând vorbesc despre cultura consumului moderat de vin. E nevoie de multă informare așa încât cei care fac tone de vin la țară să nu le consume pe toate, dar să se orienteze spre vânzarea vinului în sticle. Asta depinde de fiecare dintre noi să le explicăm părinților noștri că timpurile când tonele de vin se consumau pe parcursul unui an au trecut și că astăzi suntem la o altă etapă, etapa când vinul se consumă moderat și de plăcere, când pe rafturile din magazine găsești o varietate largă de vinuri și când poți să alegi ceea ce îți convine.