30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. În Moldova coloana a cincea a Rusiei ridică ziduri tot mai mari
Editorial Elena Robu:
Astăzi, 9 noiembrie 2019, se împlinesc trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, cel mai puternic simbol al Războiului Rece. Pornit din eroarea unui oficial est-german, momentul a însemnat întâi de toate regăsirea celor despărţiţi de această construcţie. Numai că dincolo de forma sa fizică, Zidul Berlinului a reprezentat şi un obstacol psihic. O barieră care nu a dispărut complet nici acum, la 30 de ani de când lumea realiza că prăbuşirea comunismului e o certitudine, scrie digi24.ro.
Google marchează momentul căderii Zidului Berlinului printr-un „doodle” special, care înfățișează doi tineri care se îmbrățișează lângă un zid căzut, dincolo de care se vede o pajiște verde:
Cel mai puternic simbol al Cortinei de Fier şi al Războiului Rece, Zidul Berlinului a produs nenumărate drame ale separării, rememorate şi povestite acum pretutindeni. Şi reprezintă, în egală măsură, şi un avertisment pentru generaţiile viitoare.
„Dacă îţi pierzi libertatea, îţi dai seama de asta. Dacă beneficiezi de libertate, te obişnuieşti rapid cu ea. Asta am învăţat şi mă întreb întotdeauna: Cum m-aş simţi dacă ar trebui să trăiesc din nou fără libertate?” spune Thomas Drescher, fost deținut politic.
În timp ce europenii au reușit (cel puțin formal) să alunge sovieticii și rușii care slujesc Kremlinul de la luarea deciziilor și din funcțiile cheie, în R. Moldova coloana a cincea a Rusiei ridică ziduri tot mai mari. Avem în fruntea republicii oameni care slujesc Kremlinului, oameni care iau decizii pentru viitorul unui stat așa-zis independent. În realitate, în R. Moldova dacă am fi să preluăm simbolistica zidului Berlinului, am putea spune că acest zid nu a căzut niciodată. Am putea admite doar că sunt create anumite fisuri prin care iese o fărâmă de libertate reprezentată de oamenii care au plecat în străinătate (diaspora) și care descoperă ce înseamnă să fii liber, să ai identitate, să ai demnitate, să aparții unui popor, să ai dragoste de neam.
În rest, concluzia generală a situației actuale din R. Moldova este că în loc să distrugem acest ”zid al Berlinului”, îl construim și mai înalt și mai puternic.