Editorial Elena Robu: Cea mai slabă prezență la vot în diasporă din ultimul deceniu. O palmă pentru Blocul ACUM
Cetățenii cu drept de vot din circumscripția 50 (Europa de Vest) au fost invitați astăzi să își aleagă deputatul, după ce Maia Sandu, aleasă pe această circumscripție, a ales funcția de prim-ministru în favoarea celei de deputat. Așa cum s-a putut constata, majoritatea secțiilor de votare din Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Spania și din alte țări incluse în această circumscripție au fost practic pustii astăzi.
În cursă s-au înscris 11 candidați, dintre care cinci sunt independenți.
Cifrele oferite de Comisia Electorală Centrală arată că până la ora 17.00, în circumscripția 50 și-au exprimat opțiunea de vot 6 109 alegători. Pentru comparație, la alegerile parlamentare ordinare din 24 februarie 2019 în circumscripția nr. 50 au votat peste 64 de mii de cetățeni.
Miza alegerilor în circumscripția 50 a fost candidatul propus de Maia Sandu.
La începutul săptămânii, mi-am exprimat public opinia în defavoarea candidatului ACUM.
Diaspora împărtășește în totalitate această opinie, exprimând acest lucru prin neparticiparea la vot.
Revin asupra principalelor cauze ale dezacordului meu și a diasporei față de alegerile din circumscripția 50:
1. Niciun candidat din cei 11 nu îi reprezintă.
2. Candidatul Blocului ACUM nu a trezit încredere în rândul alegătorilor din Europa de Vest, având în vedere contextul de desemnare a acestui candidat.
Dezamăgirea diasporei față de politicile actualei guvernări, dar și a atitudinii față de diaspora
Indiferent care va fi rezultatul votului de astăzi în diaspora, pentru Blocul ACUM va fi cea mai mare înfrângere pentru că nu a putut mobiliza electoratul să iasă la vot, cel puțin în proporția cu care a ieșit la vot în februarie 2019, a propus un candidat extrem de slab care a compromis Blocul ACUM în diaspora. A fost o decizie nu în favoarea cetățenilor din diaspora, dar a grupurilor de interese de partid.
Conaționalii cu care am vorbit astăzi mi-au spus că nu au ieșit la vot în semn de protest față de candidații din diaspora, în special cel al Blocului ACUM.
În concluzie, reacția diasporei la acțiunile actualei guvernări a fost dură. Însă indiferent de reacție, diaspora a fost folosită și de actuala putere de la Chișinău. Cum anume? Prin acest sistem mixt de vot, pentru că funcția de deputat va fi câștigată de candidatul care a obținut cele mai multe voturi, indiferent că au participat la vot 3 cetățeni sau 100 de mii.