„Stimați concetățeni”, este formula cu care își începe discursul socialistul Igor Dodon la dezbaterile electorale, formulă care îi permite să reflecteze asupra minciunilor pe care urmează să le spună. Ceea ce face Igor Dodon nu este decât să zombeze populația prin repetarea unor mesaje fără probe precum că Maia Sandu este susținută de Vlad Plahotniuc, precum că Maia Sandu este exponenta foștilor premieri (Filat, Leancă, Gaburici) care au condus cabinetul de miniștri din care a făcut parte, fără a specifica faptul că Maia Sandu nu a avut putere de decizie asupra Guvernului, ci doar la Ministerul Educației.
Repetarea acestui mesaj la toate dezbaterile electorale la care a participat se face intenționat, pentru zombarea populației, așa cum spuneam mai sus. Se lasă populația zombată? Vom vedea la 13 noiembrie dacă această strategie a funcționat sau nu.
De asemenea, am observat strategii diferite la aceste dezbateri: Maia Sandu oferă electoratului (inclusiv pentru cel indecis) soluții la problemele existente. Cu alte cuvinte, soluții la probleme = voturi noi în turul II. Pe când Igor Dodon aplică strategia de folosire a unor slogane inventate de socialiști fără vreun suport real pentru a obține voturi noi. Formula este simplă:
Igor Dodon + zombare = voturi suplimentare în turul II
Maia Sandu + soluții = voturi suplimentare în turul II
Iată ecuația. Să vedem care va fi răspunsul oferit de populație la acest sistem de ecuații. Deznodământul este pe 13 noiembrie, în turul II de scrutin prezidențial.
Cu cât privesc mai mult aceste dezbateri electorale, cu atât mai mult mă conving de cât de adâncă este incultura politică în R. Moldova. Nu există nici un minim respect, absolut nimic. Pe scurt, iată rezumatul meu la observațiile pe care le-am făcut în aceste două săptămâni de campanie electorală pentru turul II de scrutin prezidențial:
1. Maia Sandu a avut un discurs pentru intelectuali, Igor Dodon pentru țărănime (cu tot respectul)
2. Igor Dodon a luat pâinea moderatorilor și i-a pus mai multe întrebări contracandidatei Maia Sandu decât să se concentreze pe propriile răspunsuri. E clar că aceasta a fost strategia, este mai ușor să ataci decât să te aperi.
3. Maia Sandu a avut replici foarte bune, memorabile, neregizate
4. Maia Sandu a folosit prea des și uneori deranjant cuvântul „minciună”
5. Igor Dodon chiar a folosit minciuni în aceste dezbateri (doar cazul numărului de sinucideri în rândul elevilor e mai mult decât relevant)
6. Igor Dodon a vorbit despre greșelile altora ca fiind ale Maiei Sandu
7. Principalul mesaj al lui Igor Dodon a fost că Maia Sandu este susținută de Vlad Plahotniuc
8. Principalul mesaj al Maiei Sandu a fost că Igor Dodon este un mincinos și face parte din schemele de corupție
9. Igor Dodon s-a bazat pe atac, Maia Sandu a oferit soluții
10. Igor Dodon nu a fost consecvent: a fost pentru Uniunea Vamală, acum, în ultimile săptămâni de campanie electorală, este pro-european și va menține Acordul de Asociere cu UE
11. Igor Dodon a fost mai calm decât Maia Sandu, iar Maia Sandu uneori mai irascibilă decât Igor Dodon
12. Aceste dezbateri electorale s-au desfășurat într-un spirit misogin al unei bătălii între o femeie și un bărbat