Care 25 de ani de independență?

Un OM de mare valoare, cu verticalitate, demnitate, principii și valori pe care le respectă. A acceptat cu greu să vină la emisiunea Alb&Negru, pentru că este total dezamăgit de starea lucrurilor din țară și de parcursul pe care l-am avut în acești 25 de ani. Vorbesc despre generalul Ion Costaș, deputat în primul Parlament, dar și ministru de Interne în anii 1990-1992 și ministru al Apărării în 1992.

Mă bucur că am reușit până la urmă să îl conving pe generalul Costaș să accepte invitația la emisiune și să vorbească despre tot ce îl frământă și îl doare. Păcat că avem tot mai puțini asemenea oameni fără frică și cu demnitate.

Îi consideră mari apărători ai independenței pe cei care și-au dat viața în războiul de pe Nistru, un război care de altfel nu a putut fi câștigat. Cu bețe de răsărită nu faci mare treabă.

A vorbit și despre dușmanii din interior ai acestui teritoriu, dar și despre greșelile care au fost comise în acest sfert de secol.

Mai multe declarații ale generalului Ion Costaș în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA le vedeți mai jos:
*Nu avem motive de sărbătoare. Ar fi un păcat să spun că avem motive. Care sărbătoare? Care 25 de ani de independență, de suveranitate, de bunăstare? Care paradă militară, când societatea este pusă pe brânci, la pământ? Oamenii mor de foame. Satele sunt golite, tineretul a plecat, cei mici care sunt în supravegherea bunicilor nu frecventează școala, multe școli se închid, medicina este la pământ. Despre care bucurie putem vorbi?

*Guvernarea de pe timpul lui Mircea Druc și Valeriu Muravschi a fost mai sănătoasă și se gândea la bunăstarea poporului. Restul după 1992 și pe timpul lui Snegur, și pe timpul lui Lucinschi, și pe timpul lui Voronin, dar și pe timpul copiilor adoptivi ai generației respective, mă refer la pleiada aceasta din 2009, rechinii tineri, situația devine tot mai rea și mai rea.

*Nu avem ce demonstra. Tehnica militară este învechită, de pe timpul sovieticilor. Care paradă poate fi, când armata a 14-a împreună cu separatiștii defilează cu artilerie, tancuri, armament, muniție, unități, trec Nistru, intră forțat pe teritoriul chipurile independent al R. Moldova. Care suveranitate, integritate sau independență poate fi? Armata imperială încă mult timp va fi pe teritoriul R. Moldova. Nu are de gând să plece.

*Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, noi am avut în 1990-1992. A fost un război în toată regula. Implicarea armatei a 14-a în susținerea separatismului, la indicațiile Moscovei, a fost o adevărată tragedie.

*Nu am distincția Ordinul Republicii, nu merit. Acum ei prind pe oricine de pe stradă și îi dă acest ordin. Nu meritau să primească Ordinul Republicii semnatarii Declarației de Independență. Nu este un eveniment că a semnat o hârtie Ei au luptat, au mers prin tranșee? S-au sacrificat pentru această independență și peurmă să primească glorie? Să fim serioși. Este o făcătură despre care e mult de discutat, iar ordinele s-au dat în stânga și în dreapta.

*Naivul de mine, în 2009 când a venit altă echipă la guvernare, am crezut că au venit oameni devotați. Și am propus la o ședință să comemorăm Ziua Independenței cu niște lucruri pentru cei care au murit. Să fie decorați post-mortem sau să fie înmânate disctințiile copiilor orfani, dacă nu mai sunt părinții. Numai morți erau cam 320, după datele pe care le avem. Dar sunt o mulțime care au participat și au rămas cu sechele. Nimeni nu i-a luat în atenție. Ei nu au primit distincții.

*E o degradare totală. Este o bătaie de joc. Aici, în Republica Moldova, la vârsta de 32 – 33 de ani poți să devii general. Sunt tineri care peste noapte au devenit generali. S-a acordat distincția respectivă care este una specială, care cere niște merite. Pe timpul lui Voronin, mai în glumă mai în serios, și pădurarii au devenit generali.

*Am luptat pe linia de front pentru independență. Am apărat demnitatea, integritatea acestui neam, nu ca să semnez o hârtie.

*Cum să iasă ceva dacă la guvernare au venit doar profitorii, nu ca să guverneze, dar să fure. Din 1992 au fost create structurile respective de privatizare (prihvatizare).

*Dacă s-ar fi mers pe ideea de creat o confederație de state românești, cum era la început, am fi putut să ne integrăm încet. Cu deputați de la noi în Parlamentul României. O reîntregire treptată, nu peste noapte, nu prin referendum sau declarații politice. Trebuia o integrare treptată, cu circulația leului în R. Moldova și România, să fi fost creată o structură mixtă dintre Guvernele de la Chișinău și București. În timp de 10-12 ani, ar fi putut să se întâmple această integrare firească. Decizia trebuia luată în 1992, dar mai mult trebuia să se ia această decizie la Chișinău. Trebuia să se insiste pe crearea unor structuri comune pe domeniile energetic, de producție petrolieră, gaze naturale și să ne rupem de buricul care ne lega de Moscova.

*Sunt foarte mulți dușmani din interior ai R. Moldova. În primul rând sunt cei de la guvernare, care și-au făcut bine pentru ei. Nicio guvernare nu a dorit unirea cu țara pentru că el va dispărea după asta. Ei se țin scai unul de altul. Dacă se produce unirea și vine DNA aici, unii vor fi încătușați și le va fi confiscată averea, ei știu foarte bine acest lucru. Cei care au fost și sunt la guvernare nu au fost devotați pentru această fâșie de pământ, pentru românii din R. Moldova. Și nici nu vor fi.

*CU ce? Cu bețe de răsărită să câștigăm războiul împotriva Rusiei? Să fim serioși.Nu am putut câștiga războiul din 1992. A fost o provocare din partea imperiului ca să ne țină în zona de influență. Rusia vrea să facă UE cu centrul la Moscova nu la Bruxelles.

*Președintele Snegur trebuie întrebat de ce l-a eliberat pe Smirnov. El era comandantul suprem al armatei.

*Nu sunt de acord să lăsăm regiunea Transnistreană ca să facem unirea. Este o tâmpenie. Nicio țară nu a dat din teritoriul său benevol niciun centimetru, mai ales cu tot cu populație. Dar un schimb de teritoriu, un schimb de populație este posibil.

*Trebuia să se lucreze 48 de ore din 24 pentru retragerea armatei a 14-a de pe teritoriul nostru.

*Ei nu au venit la guvernare, dar la furat. Populația, când vine la vot, trebuie să se gândească de 20 de ori. Oamenii integri care nu se bagă în această balegă ar putea să salveze această fâșie de pământ dar ei nu se bagă în acest rahat.

*Ei, cei de la guvernare, trăiesc bine, dar noi trăim de azi pe mâine.

*Pentru un kg de hrișcă l-au votat pe un animal și dobitoc politic care ar trebui să stea la pușcărie. Până oamenii de jos nu vor înțelege niște lucruri simple de tot, nu se va schimba situația. Suntem ceea ce am votat.

*Suntem într-un haos total în ceea ce privește mentalitatea și structura noastră națională.

*Sunt deschis, dacă cineva se gândește că aș fi un bun candidat pentru funcția de președinte. Am viziune, sănătatea îmi permite. Oamenii vor hotărî pe cine să aleagă.

**Peste 10 ani, aș dori să văd R. Moldova în componența spațiului românesc. Dar este foarte complicat. Se pot întâmpla cazuri extreme pe plan mondial așa cum a fost în 1918 și atunci este posibil să apară peste noapte. Nu exclud nici această variantă, acum e bulversare totală și nu știm unde am putea să ajungem.

Articole similare
Comentarii