Cum ajung șoferii moldoveni să muncească în Germania: Povestea unui tânăr care a dus o luptă cruntă cu legile statului german
Povestea emigrării lui Igor (nume convențional, pentru că bărbatul a dorit să își păstreze anonimatul), un moldovean în vârstă de 29 de ani, care a venit să muncească și să se stabilească în Germania, pentru o viață mai bună, începe în anul 2016. Și-a făcut actele românești și s-a pornit la drum cu un permis de conducere categoria B din R. Moldova. Din cauza timpul limitat, nu a reușit să își perfecteze un permis de conducere românesc. Și de aici au început problemele pentru Igor și o luptă cruntă cu legile statului german.
Cazul tânărului din R. Moldova a ajuns în atenția româncei Viorica Robina, instructor auto în Germania de mai bine de 20 de ani și consilier MPU. Locuiește în Köln de peste 27 de ani, cu mici întreruperi. Românca oferă ajutor și consiliere în privința permisului auto obținut în Germania (și nu numai) comunității românești din Germania.
Public mai jos cazul tânărului moldovean relatat de Viorica Robina și ajutorul pe care l-a oferit pentru ca moldoveanul să poată obține un permis de conducere german.
”Mulți dintre moldoveni vin în Germania pentru a duce o viață mai bună, dar și pentru o oferi familiilor lor o viata mai buna. Din păcate ei își fac această socoteală fără a lua în calcul legile statului german.
Așa a pățit și Igor, un bărbat de 29 de ani care a venit să muncească și să se stabilească în Germania, pentru o viață mai bună. A venit la un prieten, care l-a îndrumat către un alt prieten. Și așa a ajuns Igor să lucreze în construcții, din zori și până seara târziu, 6 zile pe săptămână. A obținut și un pat într-o cameră cu alți 4 bărbați, într-o locuință fără geamuri. Se întâmpla în luna noiembrie 2016.
Dormeau unul lângă altul ca să se poată puțin încălzi, ca să poată să fie un pic odihnit pentru ziua grea de lucru care urma. În firma unde lucra tânărul moldovean erau tot felul de oameni de mai multe naționalități, inclusiv români. După 3 luni de muncă, aflase că acum își poate închiria un apartament.
Îi telefona din când în când soției care aștepta cu cei doi copilași acasă, cu sufletul la gură, pentru a primi vestea cea buna. ”Draga mea, acum câștig bine, acum am găsit o locuință și poți veni și tu cu cei doi copilași, de 3 și 4 anișori”, i-a spus Igor soției sale.
Conducea din când în când mașinile de serviciu, se cam încurca cu legile din traficul din Germania, acolo fiind o alta mentalitate în trafic. Dar după 7 luni de muncă, găsise un apartament mic, și-a luat familia aici, în Germania, și fericit fiind, a schimbat și locul de muncă: șofer curier la o firmă cunoscută de curierat. Se întâmpla în luna aprilie 2017.
Dar odată cu această schimbare, avea o grămadă de lucruri de aranjat, cu înscrierea în oraș (Anmeldung), cu înscrierea copiilor la grădiniță și multe alte lucruri care vin odată cu o schimbare atât de mare în viața unui om. Și totul cu un pic de germana pe care o prinsese pe șantier și câteva cuvinte învățate pe Facebook. Toate acestea pe lângă orele de munca de la 5 dimineața până la 20 seara.
Se grăbea tot timpul în trafic ca sa ajungă la timp, nu cunoștea ruta, se încurca, șeful îl stresa, îi lua din bani dacă nu ajungea la timp seara. Trăia într-un mare stres.
Prin noiembrie 2017 l-a oprit poliția pentru un control de rutina. Mașina nu avea cauciucuri bune, erau uzate. I s-a făcut proces verbal. Dar și mai rău, au constatat ca el nu mai are dreptul să conducă cu acest permis. Trecuse abia 6 luni de când s-a înscris la primărie. Poliția l-a rugat să îl sune pe șeful lui ca să trimită un alt șofer, deoarece el nu mai avea dreptul să conducă pe teritoriul Germaniei.
A venit un coleg, cu care au plecat împreună. Igor nu mai înțelegea nimic, nu știuse, nu se informase ce prevăd legile germane în legătură cu permisul de conducere. Frica ca va pierde locul de munca, frica de a nu putea câștiga bani pentru a întreține familia, frici peste frici.
Asa a început drumul plin de peripeții al permisului de conducere
S-a interesat la o scoală de șoferi din oraș, nu l-au primit pentru ca nu știa bine limba germană, nu se puteau înțelege. Furios, dezamăgit, a mai încercat la încă două școli, iar ultima l-a primit.
A început cu perfectarea actelor, a tradus permisul, a mers la biroul de premise, si s-a inscris pentru preschimbarea permisului după legea statului german FeV, articolul 31. A trebuit să predea permisul pentru verificare. Șeful, l-a lăsat să lucreze în continuare în perioada celor trei luni până are permisul de conducere german, așa cum l-au informat responsabili de la școala de șoferi.
Dar au trecut doua luni, însă școala nu l-a admis la examenul teoretic, deoarece încă nu avea actele de la biroul de permise. Între timp, șeful l-a dat afara după cele 3 luni, iar cei de la permise i-au spus ca permisul este în procedura de verificare, lucru care a durat 11 luni.
După 11 luni de zile, a primit o scrisoare de la biroul de permise, ca acum poate schimba permisul, dar înainte de a-i accepta acest lucru trebuie sa le demonstreze ca el este apt sa conducă pe teritoriul Germaniei și trebuie să aducă un rezultat pozitiv de la o instituție din Germania – MPU. Așa a ajuns Igor în anul 2018 la Viorica Robina, instructor auto în Germania.
După câteva ore de consiliere și un test pozitiv, totul în limba româna, a mers la scoală, s-a înscris din nou, a plătit din nou înscrierea (care între timp expirase) și a învățat pentru examene. Teoria și practica le-a învățat urmând cursurile la Viorica Robina, instructor auto în Germania.
Așa se face că în luna mai 2019, după doi ani, a obținut dreptul să conducă pe teritoriul Germaniei. Au fost doi ani plini de frică, durere, deznădejde și 6 500 euro cheltuiți, pe amendă, școală și testul MPU”.