Și cu stataliștii ce facem?

Stataliștii au fost, sunt și vor fi. Sunt mulți cei care promovează ideea de statalitate, referindu-se la o istorie a așa-zisului popor moldovenesc, ocupat periodic de turci, români și ruși. Ce facem cu această categorie de oameni care vor ca R. Moldova să existe în aceste hotare chiar și în următorii 100 de ani? Nu vorbim doar despre generația a treia care împărtășește această idee, dar și foarte mulți tineri care s-au născut în R. Moldova și își doresc să trăiască în acest stat.

Ceea ce trec cu vederea stataliștii este faptul că în acești 25 de ani, R. Moldova nu a reușit să devină cu adevărat independentă, iar cu o armată rusă pe teritoriul său nu ai cum să spui că ești stat neutru.

Vicepreședintele din primul Parlament, Victor Pușcaș, fost președinte al Curții Constituționale este unul dintre cei care și-a asumat responsabilitatea de a promova statalitatea, pe unde mai argumentat, pe unde total lipsit de argumente.

Vedeți mai jos câteva declarații pe care le-a făcut deputatul din primul Parlament, Victor Pușcaș, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.
*Independența pentru mine este cea mai scumpă activitate. Asta înseamnă libertatea, avem dreptul de a fi independenți și suverani. Am recăpătat dreptul de a vorbi liber, de a gândi liber, de a se expune liber, de a activa liber.

*Divorțul cu centrul imerial, Moscova se numea de a forma o uniune de state, după modelul UE. La început aceasta a fost ideea.

*Sunt și astăzi la noi care stau cu mâna întinsă. Dar trebuie să ne obișnuim să nu stăm cu mâna întinsă.

*Unii care nu doresc să recunoască statalitatea noastră, independența, văd în culori negre situația din R. Moldova. Eu o privesc mai optimist.

*Nu am fost președinte al Comisiei care a scris textul Declarației de Independență, dar am fost în fruntea grupului de lucru care a scris Declarația de Suveranitate.

*Ceea ce e scris în preambulul Declarației de Independență astăzi are un caracter speculativ. Este vorba despre unionism și denumirea limbii.

*Despre unire nici nu poate fi vorba, pentru că s-a votat independența.

*Ar fi bine să fie organizat un referendum privind unirea, dar cei care promovează această idee sunt categoric împotriva referendumului și caută alte posibilități pentru realizarea acestor scopuri.

*Tatăl meu spunea că a fost bine când s-au dus românii și încă nu au venit rușii. Cu asta totul e spus, asta e înțelepciunea populară.

*Este o minciună că nu ne putem dezvolta ca stat pentru că suntem o țară mică. Sunt peste 100 de țări mici pe pământ și care s-au dezvoltat singure.

*Proiectul unionist deja s-a epuizat.

*Mi-am asumat responsabilitatea că voi lupta pentru statalitatea, suveranitatea, independența R. Moldova. Aceasta am făcut în ultimii 25 de ani.

*Unii spun așa: Cu cât mai rău va fi, cu atât mai repede se va produce unirea. Să se unească și cu dracul, cu orcine, dar să se liniștească spiritele.

*În 90 – 92 când a fost conflictul din regiunea trasnistreană, noi eram izolați. Acum, conflictul este internaționalizat. Furtul miliardului de acum nu este o problemă națională a Republicii Moldova, este o problema internațională. Se ocupă cu această problemă și în SUA, Germania sau alte țări.

*Toată viața am fost în nucleul puterii de stat și niciodată nu am crezut că vor apărea oameni care poate să dea orice doar ca să se mențină la putere cu orice scop. Îndeosebi din 2010 încoace. Astăzi guvernarea își dorește să se mențină cu orice preț la putere.

*Pot fi diferite situații, scheme, din alte state ale lumii, inclusiv destabilizarea situației. Destabilizarea deplină. Poate fi și destabilizare cu implicarea regiunii transnistrene. Nu vreau să vorbesc la acest subiect. Totuși eu sunt optimist, alegerile prezindențiale trebuie să aibă loc.

*Astăzi partidele politice se ocupă cu partajarea puterii în stat. Nu așa partide am vrut să avem. Ele sunt aceleași partide comuniste, cu aceleași structuri, cu aceeași ideologie. Nici oamenii nu s-au schimbat.

*Ne trebuie un președinte de țară care să se ridice deasupra partidelor politice.

*Recunosc, restructurarea gorbaciovistă din 1986 ne-a trezit și de acolo a pornit ideea de independență.

*În Țările Baltice s-au păstrat nucleele naționale, la noi au fost distruse și a fost rusificată aproape în totalitate R. Moldova. Noi formăm din nou aceste nuclee. La începutul anilor 90 nu dispuneam de asemenea nuclee.

*Cam s-au criminalizat partidele politice și s-au distanțat de popor.

*O soluție ar fi sistemul mix electoral, vot uninominal, dar și pe liste de poartid, inclusiv retragerea mandatului de deputat.

*Partajarea funcțiilor este cea mai mare infracțiune comisă asupra cetățenilor.

*Soluția pentru R. Moldova este dezvoltarea europeană. Trebuie să muncim ca francezii sau germanii și să nu stăm cu mâna întinsă pentru granturi.

*Peste 10 ani văd R. Moldova independentă. Chiar și peste 100 de ani tot independentă o văd.

Articole similare
Comentarii