În perioada 21-24 mai 2019, Universitatea din Craiova a primit în vizită delegația condusă de rectorul Universității de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău, Eduard Coropceanu.
”Mă bucur că ne găsim în acest format, sunt sigur că acest protocol de colaborare pe care l-am semnat va face doi pași importanți, dar nu o să vă spunem despre ce este vorba. Mie și domnului rector de la Chișău ne place să vorbim după ce facem ceva și nu înainte”, a declarat rectorul Universității din Craiova, Cezar Ionuț Spînu.
A fost elaborat un program eficent care să aducă noi colaborări, noi proiecte între Universitatea din Craiova și Universitatea de Stat din Tiraspol
În prima zi a vizitei au avut loc mai multe întâlniri la nivelul domeniilor de studii pe care le-au prezentat ambii parteneri, iar după-amiază cei doi rectori au vizitat campusurile universității, dar și orașul cu obiectivele sale istorice. A doua zi a fost marcată de întalnirea cu studenții din Republica Moldva care studiază la Craiova. Evenimentul a fost urmat de o conferință de presă susținută de cei doi rectorii ai universitățiilor, Eduard Coropceanu și Cezar Ionuț Spînu. Alături de cei doi recotori a fost prezent la conferința de presă și primul președinte al Republicii Moldova, Micea Snegur.
În cursul zilei de 23 mai, programul a avut o tentă accentuată științifică de colaborare. De asemenea, a fost organizată o vizită în Parcul Nicolae Romanescu, un loc special pentru Craiova. Vineri, 24 mai delegația din R. Moldova a mers la Centrul Universitar Drobeta-Severin pentru a cunoaște peisajele naturale unice din zonă. Cireașa de pe tort a fost plimbarea pe Dunăre.
De menționat că acest parteneriat a fost înființat în căutarea reciprocă a celor două Universități a unor parteneri de colaborare bilaterală.
,,Am să recunosc cu sinceritate că noi nu am banuit că parteneriatul nostru va fi așa de productiv. Ne bucurăm pentru faptul că așteptarile noastre au fost depășite”, a spus rectorul Universității de Stat din Tiraspol, Eduard Coropceanu.
Vizita pune bazele unui parteneriat durabil între cele două instituții
Reamintim că anul trecut între Universitatea de Stat din Tiraspol și Universitatea din Craiova, la întâlnirea din februarie, 2018, au fost puse bazele unui parteneriat între celor două instituții.
,,Noi am semnat un parteneriat, acum mai bine de un an de zile. La acel moment discutam cu domnul rector, Coropceanu și cu colegii de la Universitatea de Stat din Tiraspol despre un parteneriat care se va dezvolta în urma unor acțiuni comune pe care le vom face și nu doar semnând niște hârtii. Eu mă bucur că în acest an am organizat cateva evenimente împreună”, a spus rectorul Universității din Craiova, Cezar Ionuț Spînu.
La rândul său, rectorul Universității de Stat din Tiraspol a vorbit despre colaborarea foarte productivă dintre cele două universități.
”Vreau să menționez și să mulțumesc administrației Universității din Craiova pentru deschidere, pentru atitudinea deosebită, prietenească, ne simțim în sânul unei familii aici, a declarat rectorul Universității de Stat din Tiraspol, Eduard Coropceanu.
În acest an de parteneriat au avut loc diferite activități care s-au desfășurat cu aportul comun al universitățiilor partenere. Este vorba despre asigurarea unei mobilități destul de numeroase pentru Universitatea de Stat din Tiraspol din partea Universității din Craiova. De asemenea, universitățile au fost co-organizatoare pentru diferite evenimente științifice cum ar fi Congresul Moldo-Romano-Polonez care s-a desfășurat la 1-4 aprilie. Au fost elavorate publicații în comun, efectuat un schimb de articole etc.
”Parteneriatul cu Universitatea din Craiova pentru noi, în primul rând, înseamnă conexiunea la o instituție cu valori. Multe dintre experiențele care sunt la Universitatea din Craiova vrem să le implementăm și noi, la Universitatea de Stat din Tiraspol. Implementarea ar putea fi doar prin contactele directe pe care le stabilim. Cel mai important în această experiență este atragerea tineriilor, a masteranzilor, a doctornazilor pentru a face ca această experiență să se transmită din generație în generație”, a adăugat rectorul Universității de Stat din Tiraspol
Reamintim că în iulie 1992, în urma declanşării războiului de pe Nistru, Universitatea de Stat din Tiraspol a fost evacuată la Chişinău, unde activează deja de 27 de ani.
Un articol semnat de Daniela Dumbrava pentru ER NEWS.