Liderii europeni se tem că rușii ar putea influența rezultatul alegerilor europarlamentare

75% dintre tinerii europeni nu-și dau seama dacă o știre care circulă pe internet este adevărată sau falsă.

Procentul este alarmant și arată cât de dificilă este sarcina noilor structuri europene create pentru a combate campaniile de dezinformare din mediul online. Bruxelles-ul se teme inclusiv că ruşii, chinezii, sau iranienii încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor de duminică, folosind ştiri false şi atacuri cibernetice. Potrivit Comisiei Europene, campaniile de dezinformare fac parte din strategia Rusiei de a divide şi slăbi Occidentul, scrie stirileprotv.ro.

Lituania organizează odată cu alegerile europarlamentare şi prezidenţiale şi locale. La Vilnius, principala temere e că Rusia se va amesteca în campanie pentru a influenţa rezultatele.

Autorităţile se tem însă de ceva şi mai grav: un atac cibernetic care ar paraliza ţara.

Edvidas Kerza, ministrul adjunct al Apărării: „Cea mai mare temere e că vor putea pătrunde în ţară, că vor prelua controlul asupra reţelei electrice şi că vor cufunda societatea în beznă. Ar putea fi începutul scenariului aplicat în Crimeea.”

Autoritățile europene au lansat în martie un sistem de avertizare timpurie, prin care statele pot face schimb de informații privind campaniile de manipulare duse pe internet în preambulul alegerilor europene.

Bruxelles-ul și-a creat și propriul site pentru verificarea informațiilor. În plus, a dublat bugetul Serviciului European de Acțiune Externă, care identifică pe internet campaniile de dezinformare şi le-a cerut companiilor Facebook şi Google să acţioneze mai rapid pentru îndepărtarea ştirilor false de pe platformele lor.

Articole similare
Comentarii