Viața la cămin sau în chirie? Ce aleg studenții din România

Anii de studenție presupun multe provocări pentru tineri. Una dintre problemele tipice pentru studenți este alegerea unde să trăiască pe parcursul anilor de studii: la cămin sau în chirie. De cele mai dese ori, studenții aleg căminul, pentru că este mai ieftin. Totuși sunt și tineri care optează pentru chirie.

Daniela Dumbrava, stagiară pentru portalul de știri ER NEWS, i-a întrebat pe mai mulți studenți din România ce aleg: ”Viața la cămin sau în chirie?” Iată ce au răspuns aceștia:

Vladislav Rotaru (Facultatea de Economie, anul II, Universitatea din Craiova) a ales să trăiască la cămin pentru că este o experiență specifică studențească și trebuie trăită conform. ”Principalul motiv pentru care am ales să trăiesc la cămin este prețul mic comparativ cu chiria. Pe lună am costuri aproximativ 1000 de lei românești, dintre care aproape 200 pe cămin, 600 pe mâncare și restul pe alte cheltuieli”, a declarat tânărul.
Vladislav Rotaru mai spune că viața la cămin este așa cum ți-o creezi. Uneori e veselă, iar alteori poate fi plictisitoare. Totul depinde cum îți organizezi timpul.

O alta studentă care la fel a ales să stea la cămin este Corina Mihailov (Facultatea de Jurnalism, anul I, Universitatea din Craiova) spune că inițial nu a avut altă opțiune și totuși de ce să cheltui banii pe chirie. ”Nu sunt pretențioasă, mă adaptez oricărui mediu. Dacă nu o să stau acum, în studenție la cămin, atunci când? La cămin înveți multe, în primul rând să ai răbdare și să te înțelegi cu colegii de cameră.Trăind cu încă 4 persoane, care au caracter diferit, înveți și înțelegi multe lucruri care apoi îți sunt de folos. Eu aici am învățat să-mi cultiv răbdarea și nervii”, a mărturisit tânăra.

Constantin Bogdan Mircea, student la Facultatea de Geografie, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, spune că a ales să stea la cămin pentru socializare, pentru a deveni mai tolerant și pentru a învăța să gospodărească singur. ”În liceu am stat cu Mamaie (bunica) în aceeași cameră, într-o garsonieră. Ea mi-a dorit tot binele. Faptul că mă ajuta cu un sfat bun, cu mâncarea, cu curățenia a fost bine, dar am vrut să am o viață independentă. În București am stat la un cămin privat, cu un singur coleg în cameră și ne-am înțeles foarte bine. Am rămas prieteni și am cunoscut noi prieteni în respectivul campus. Aici, la Cluj-Napoca, am dorit tot la cămin să stau din aceleași motive și în plus chiriile în Cluj-Napoca sunt ridicole. Pentru un loc insalubru plătesc cât în centrul Bucureștiului în anumite cazuri”, a povestit tânărul.

Studentul mai spune despre costurile pe lună ale unui student că sunt variabile. În București ai transportul la 25 de lei pe orice linie, la abonament și 35 de lei pentru metrou, dar se pot deconta și vei obține 100 de lei. Însă în Cluj-Napoca abonamentul e gratuit pe 2 linii, iar studenții care plătesc taxă pentru studii au abonament cu reducere. Căminul de la stat este între 100-400 de lei românești. Cel privat – de la 130-300 de euro pe lună. Mâncarea în majoritatea cantinelor studențești o găsești la 10-15 lei românești. Ai o masă consistentă la acest preț. Pe lună ar veni 450 de lei. Acestea sunt costuri fixe. Iar cele variabile ar include transportul spre casă, posibil să provii dintr-o zonă fără acces la Căile Ferate, sau trenul nu este valabil ca timp. Mai ai nevoie de bani pentru medicamente, cărți, practica de studiu, evenimente, schimburi de experiență, petreceri și altele.

Liviu Năfrămița (Facultatea de Științe Sociale, Universitatea din Craiova) a ales să stea în chirie pentru confort, intimitate, igienă și nu doar. ”Viața în chirie este independentă, față de cea de la cămin. Totuși în chirie ai mult mai multe responsabilități. La cămin nu puteam să învăț cum învățam eu pe vremuri, pentru că e gălăgie, pentru că spațiul este insuficient”, povestește studentul.

Liviu adaugă și faptul că unui student nu îi ajunge doar bursa de basarabean. ”Eu nu cred că un student se descurcă doar cu bursa. Mi se pare o aiureală. Eu lucrez în două locuri diferite. Pe lună pentru chirie cheltui în mediu 500 de lei”, susține tânărul.

O altă studentă care a optat pentru chirie, Maria Ștefan (Facultatea de Jurnalism, anul I, Universitatea din Craiova) spune că îi place să se simtă bine și să aibă spațiul ei. ”La cămin trebuie să stai cu mai multe persoane și să împarți cam tot ce ai, iar dacă ești o persoana care nu poate să facă asta îți recomand chiria. La cămin nu prea ai intimitate”, spune Maria. În fiecare lună tânăra spune că plătește pentru chirie 600 de lei românești. Întreținerea costă între 60 de lei și 100 de lei pe lună. Apoi mai este plata pentru internet 40 de lei, lumina care ajunge la 30 de lei, dar și alte cheltuieli.

Fie că este vorba despre cămin sau despre chirie – ambele opțiuni sunt provocări pentru studenți. Însă fiecare alege și își face condițiile după bunul său plac. Un lucru este cert: atât căminul, cât și chiria te responsabilizează. Este o nouă experiență, întâlnești alții oamenii și începi viața ca un adult.

Un articol semnat de Daniela Dumbrava pentru ER NEWS

Articole similare
Comentarii