Parcursul R. Moldova în 25 de ani: De la Independendență la Dictatură

Sunt onorată că am posibilitatea să dezbat, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA, subiectul de ține de parcursul R. Moldova în 25 de ani, alături de personalitățile care au fost în Primul Parlament și care și-au pus semnăturile pe Declarația de Independență. Este o mărturie vie a celor care au trăit acele vremuri, deloc limpezi.

Concluzia este că nu a existat voință politică, nu a fost identificat și susținut niciun om politic care să îi fi păsat de acest teritoriu, de acest stat, ce acești oameni încât să își dorească să dezvolte R. Moldova și să aducă bunăstare cetățenilor. Nimeni. Niciunul nu a fost capabil să se ridice la înălțimea acestor așteptări firești.

Iată principalele declarații făcute de deputatul în primul Parlament, secretar al Asociaţiei „Parlamentul-90, fost redactor-şef al ziarului „Sfatul Ţării, Nicolae Misail în cadrul emisiunii Alb&Negru:

*Teritoriul de acum a existat și în 1917. A fost aproximativ același teritoriu, nu pot spune de Transnistria cu siguranță.

*Noi pur și simplu ne-am declarat independența față de marele imperiu care a existat, URSS.

*Nu mă consider un părinte al acestui stat, mai degrabă mă consider un fiu.

*Dacă nu era pactul Ribbentrop-Molotov nici R. Moldova nu era.

*Independența a fost o consecință a luptei de eliberare națională. Nu sunt de acord că asta s-a decis la Moscova.

*Dacă nu s-ar fi destrămat URSS eram în continuare în acel lagăr, cu toate mișcările de eliberare națională, rezistența.

*Ceea ce am așteptat este ca și juriștii să se alăture celor care au susținut Independența, ca să consolideze acest stat și să pună bazele viitorului.

*Sunt frustrat cel mai mult de populația noastră, de electoratul nostru. Cei care au venit cu picioarele goale, în costume naționale, pe jos în PMAN peste 4 ani votează mai bine de 50% cu agrarienii, plus interfrontiștii, socialiștii.

*Suntem generația de sacrificiu, iar în 1994 vine o nouă componență a Parlamentului care trădează imnul, adoptă o Constituție controversată.

*Singurul vot de care îmi pare rău este cel de trece la sistemul electoral pe liste de partid. Partidele au devenit niște SRL-uri, niște mori care macină și spală bani, dar cel mai rău este că spală valori. Plătești- ești democrat, nu plătești – nu ești democrat, ai biletul PDM, ești în siguranță. Nu îl ai, trebuie să îți găsim clenci.

*Este foarte multă lume care șovăie și care consideră că dacă nu merge la vot, asta e protestul lui, că are conștiința curată că nu i-a votat pe cei de azi sau pur și simplu e dezgustată de această guvernare perversă.

*Dacă în 1991 se făcea referendum cu privire la Unire, aproape 70% din populație ar fi votat pro. Nu s-a făcut acest referendum pentru că malul drept al Prutului nu era gata, Iliescu nu a agreat unirea. Nici conducerea de vârf a Parlamentului de la Chișinău nu era pregătită pentru așa ceva sau au fost numite condiții care i-au făcut să șovăie.

*Din 1994 au început și furturile. 600 de milioane de lei care s-au furat din bugetul de stat, ministrul Chițan. Era pe timpul guvernului Sangheli și au fost date celor care au susținut Partidul Democrat Agrar sub formulă de mașini – Limuzine. Este versiunea scrisă în ziarul Țara. Dar și atunci, ca și acum, s-au mușamalizat aceste cazuri.

*Cei care au trebuit să fie al patrulea val de renaștere națională și de consolidare a democrației sunt juriștii. Dar ei sunt lipsă, este o trădare a acestei tagme. Au trădat independența și idealurile, prin faptul că mușamalizează furturile, fărădelegile.

*Am ajuns în 2016 la o dictatură subtilă, dar evidentă, din păcate. Dictatura se manifestă prin manipularea unor primari să treacă la un partid, prin manipularea oamenilor de afaceri, antreprenori care să plătească anumite sume sau să se conformeze anumitor direcții, anumitui partid și în special prin capitularea justiției în fața unei singure persoane.

*Peste 10 ani văd R. Moldova acasă, liberă de actualii oligarhi și de actuala dicatură.

Articole similare
Comentarii