Scandalul celor 200 de copii români care locuiesc în Spania fără documente a ajuns la Parlamentul European

Circa 200 de minori de origine română sunt fără documente în Spania. Spaniolii vor să le acorde cetățenia, românii vor să-i trimită înapoi în țară. Până la o soluție sau alta, copiii sunt ai nimănui. Nu pot călători, nu pot primi alocații, nu pot fi înscriși în echipe sportive, nu au acte care să le garanteze drepturile fundamentale, scrie ziarulromanesc.es.

El Pais explică de ce acești 200 de minori români trăiesc în Spania fără acte. Trăiesc în centre de primire sau încredințați unor familii, dar nu au documente, potrivit Ministerului spaniol al Sănătății, Consumului și Protecției Sociale. Unii s-au înregistrat la naștere la consulatele românești și au rămas doar certificat de naștere, alții au avut și documente de identitate
românești, care nu au fost reînnoite.

O situație cu consecințe grave

De exemplu, o fetiță cu grave dizabilități, nu poate primi ajutorul la care are dreptul. “Pentru sistem, ea nu există”, a declarat Justi Carretero, mama sa adoptivă, când a cerut beneficiul. S-a născut în Spania, dar părinții ei biologici, români, nu au înregistrat-o la consulat. Statul spaniol și-a asumat tutela asupra fetei și ea a ajuns în plasament în urmă cu patru ani la această familie de spanioli. Oficial, nu este nici româncă, nici spaniolă. Are doar certificat de naștere. Nu există niciun document care să dovedească cetățenia ei.

În Spania, peste 17.000 de copii aflați în îngrijirea statului trăiau în centre de primire în 2017. Alți 19.000, din care 1.800 străini, în familii de plasament. Există, de asemenea, minori fără documente din alte țări, însă cele mai mari probleme sunt întâmpinate cu cei din România, explică surse ale ministerului, citate de El Pais.

Reprezentanții Direcției Generale de Servicii pentru Familii și Copii s-au întâlnit recent cu autoritățile române la București pentru a încerca să găsească o soluție. Dacă România nu găsește o soluție, aceasta se va căuta în Spania, au declarat reprezentanți ai ministerului: “Obiectivul este ca acești copii să poată avea acces la beneficii sociale”.

Articole similare
Comentarii