Poziția deputaților europeni față de alegerile parlamentare din R. Moldova

Parlamentul European nu va face, la această etapă, nicio evaluare a consecințelor alegerilor asupra viitoarelor relații UE-R. Moldova. Această poziție va fi elaborată mai târziu, pe baza raportului final al OSCE, după ce procesul electoral va fi încheiat, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Ieri, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a avut un schimb de opinii asupra concluziilor misiunii de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 din R. Moldova. Iată concluziile la care au ajuns oficialii europeni:

„Amintim că, în ultima noastră rezoluție privind Moldova din noiembrie 2018, Parlamentul European și-a reiterat poziția conform căreia orice decizie privind viitoarele plăți în cadrul asistenței macrofinanciare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare (…) și cu condiția că alegerile sunt organizate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organisme internaționale specializate și că suportul financiar al UE pentru R. Moldova ar trebui să rămână în așteptare până când are loc un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice (…) „.

Luăm act de declarația preliminară a concluziilor Misiunii internaționale de observare a alegerilor, din care fac parte OSCE/ODHIR, Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Parlamentul European (PE), precum și comentariile complementare ale președintei misiunii PE, dna Rebecca Harms. Ambele evidențiază elemente pozitive, dar și deficiențe semnificative.

Procesul electoral din Moldova încă nu s-a încheiat. Trebuie să observăm modul în care autoritățile R. Moldova vor examina plâgerile și contestațiile depuse, dar și modul în care se formează majoritatea în Parlament. În mod special, ne întrebăm: va fi acest proces transparent și lipsit de presiune exercitată asupra parlamentarilor noi aleși? Vor putea toți deputații să își poată prelua mandatul? Unele dintre aceste aspecte se vor conține în raportul final de observare care va fi publicat de OSCE / ODIHR în aproximativ 7 săptămâni”, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.

Articole similare
Comentarii