Cum puteți beneficia de indemnizația de șomaj din Italia. Explicații de la consultantul Fiscal de la Roma, Galia Sava

Cum puteți beneficia de indemnizația de șomaj din Italia. Muncitorii cu reședința în Italia care rămân fără muncă involuntar în baza concedierii (Licenziamento), din partea angajatorului sau cărora li s-a terminat contractul de muncă, au dreptul la indemnizație de șomaj.

Cererea pentru șomaj se numește Naspi și în Italia este plătit de către Institutul de asigurări sociale INPS. Solicitarea se poate face fie direct pe site-ul www.inps.it cu propriul cod PIN, fie la Patronat, fie la profesioniști care oferă aceste servicii. Cetățenii de la Roma de exemplu se pot adresa direct la Biroul Sava, unde consultantul Fiscal, Galia Sava le va elabora cererea.

Articolul de astăzi prezintă informația despre două categorii de indemnizații de șomaj care sunt cel mai des întâlnite în Italia:
*beneficiarii care au avut un contract de muncă determinat,
*beneficiarii care au avut un contract de muncă nedeterminat (contratto indeterminato).

Care este termenul de prezentare a cererii de șomaj?

Solicitarea de șomaj poate fi prezentată imediat din ziua următoare de la data închiderii contractului în cazul unui contract determinat. Iar pentru contractul fără termen – din următoarea zi după data licențierii sau întreruperii contractului.

Calculul zilelor de somaj

În cazul în care cererea se întocmește în primele 8 zile, efectiv nu pierdem nici o zi pentru plata șomajului. Dacă cererea este depusă după a opta zi de la reziliere, calculul zilelor se va face de la data depunerii cererii.

Șomajul este plătit lunar pentru numărul de săptămâni egal cu jumătate din săptămânile contributive în ultimii patru ani.

Perioadele de utilizare a șomajului NASPI sunt acoperite de contribuția figurativă (INPS circulară 12 mai 2015, nr. 94), adică figurează și pentru viitoarea pensie. Prestația este egală cu 75% din salariul mediu lunar impozabil în scopuri de securitate socială pentru ultimii patru ani și pentru primele 3 luni, în cazul în care remunerația este mai mică decât o valoare de referință stabilită prin lege și reevaluată anual pe baza modificării indicelui ISTAT. În prima zi a celei de a patra luni de utilizare a șomajului, se aplică o reducere de 3% pe lună, care se micsoreaza lunar.

Șomajul se plătește pentru jumătate din termenul muncit în ultimii 4 ani, adică maxim pe un termen de 2 ani

Poate fi plătit prin creditare într-un cont bancar sau prin transfer bancar la oficiul poștal în baza modelului SR163 – Declarația de solicitare de plată, care obligatoriu trebuie să fie semnată de către operatorul institutului financiar. De asemenea este obligatoriu să fie aplicată ștampila de la institutul financiar unde aveți deschis un cont curent.

În același timp, se poate pierde dreptul la șomaj în absența unui motiv justificat, la inițiativele de orientare stabilite de centrele de ocupare a forței de muncă (centro per impiego).

Pentru întocmirea cererii de șomaj este obligatoriu să prezentați:
1) Scrisoarea de concediere semnată de angajator (Lettera di licenziamento) sau contractul de muncă expirat în cazul contractului determinat.
2) Cartea de identitate italiană și codul fiscal.
3) Modelul SR163 semnat la bancă sau la postă.
4) Denunțul închiderii raportului la Inpd (Cessione del rapporto Inps)
5) Ultimele buletine de contribuție plătite la INPS sau fișa spre plată.
6) Permisul de ședere pentru cetățenii din afara UE sau atestatul de ședere pentru cetățenii din țările UE (în nordul Italiei au fost cerute și aceste acte).

Pentru șomaj se poate cere și alocația familială pentru copii sau soț, în cazul în care acesta nu muncește cu condiția că membrii familiei au reședința în Italia

O mică remarcă: cei care fac cererile la Patronat, unde se zice că se face “gratis” deseori fără să știe, cetățenii semnează și procura cu cota sindicală (delega sindacale), care permite să le fie reținut din rata de somaj direct de la INPS până la 12% lunar pentru patronat, din suma care este calculată spre plată. Cu alte cuvinte, cei care aleg să facă “gratis” această cerere se trezesc că au reținute pe an până la 300 euro, în funcție de rata șomajului pe care îl primesc.

Dacă îmi permiteți, vă dau un sfat personal, faceți singuri această cerere de șomaj sau dacă nu reușiți totuși, adresați-vă la un profesionist de încredere care nu vă impune să semnați cota sindicală și vă cere un cost simbolic.

În raportul de muncă domestică care de fapt este și cel mai delicat raport din punct de vedere psihologic și fizic, îi invit pe fiecare să evite certurile, pentru a lăsa spațiu de “bună ziua” cu angajatorul.

Vă invit pe toți să vă informați corect și să încercați să respectați legea, mai ales cei ce au copii pe care îi cresc aici, în Italia. Ei pe viitor vor trebui să facă o facultate în această țară. Faceți declarațiile pe venit, plătiți taxele necesare, divizați în rate dacă este necesar, încercați să respectați legile statului italian.

Din anul 2015 în fiecare an organizez întâlniri informative cu genericul “Eu îmi cunosc drepturile”, unde împreună cu avocata de la birou explicăm cetățenilor drepturile lor în limba română. Temele de discuție se axează în general pe șomaj, declarația pe venit 730 , Modelul Unico, Cererea cetățeniei italiene și în deosebi despre contractul de ingijitoare “CCNL Colf e Badante” despre care știm cu toții că multe din femeile îngrijitoare au nevoie de o susținere morală la acest subiect, dar și de un suport juridic și contabil.

Articol semnat pentru www.elenarobu.md de Galia Sava,
consultant Fiscal în Italia,
fondatoarea și administratoarea Biroului Sava,
licențiată în economie,
practică ODCEC Tivoli

Articole similare
Comentarii