Unioniştii din România şi Republica Moldova își dau întâlnire la Iaşi astăzi, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române.
În ciuda vremii nu tocmai prietenoase de la primele ore ale dimineții mai mulţi ieşeni s-au adunat în piaţa Unirii pentru a marca Unirea Principatelor Române. Programul zilei începe la ora 9.30 cu un moment folcloric „Noi suntem români“, transmite www.ziaruldeiasi.ro.
O oră mai târziu se vor desfăşura activităţile oficiale: un ceremonial religios, discursuri, depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza, parada militară şi intonarea „Horei Unirii“.
Conform reprezentanţilor Primăriei, printre invitaţii din Republica Moldova vor fi Iurie Leancă şi Andrei Năstase, ultimul urmând să susţină şi un discurs pe scenă. De la ora 11.30 va fi reluat concertul folcloric cu elevii David Simion, Andrei Nicăi, Diana Crăcană, Maria Ionescu / Laura Lavric, Ştefan Pintilii, Claudia Martinică, Aurel Niamţu, Marinică Botea şi Orchestra „Doina Carpaţilor“, Ionuţ Fulea / Dansatorii Ansamblului „Mugurelul“ şi Ansamblul „Plăieşii“ din Republica Moldova. În acelaşi timp, tot în Piaţa Unirii, Primăria va oferi o masă populară cu 5.000 de porţii de plăcinte moldoveneşti, ceai şi vin fiert.
Programul oficial mai cuprinde două evenimente: slujba şi depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Al.I. Cuza (ora 12.30, Biserica Trei Ierarhi) şi dezvelirea bustului poetului naţional georgian Besarion Gabashvili (ora 14.00, esplanada Costache Negri), poet ce şi-a trăit ultima parte a vieţii la Iaşi, la sfârşitul secolului al VIII-lea.
În același timp, Acţiunea 2012 va sărbători Mica Unire în cadrul manifestărilor oficiale dedicate evenimentului, din Piaţa Unirii, iar în cursul după amiezii va organiza Adunarea Generală, care va avea loc la Primăria Municipiului Iaşi, scrie infoprut.ro.
„Steagurile tricolore uriaşe, pânzele cu mesaje referitoare la necesitatea reîntregirii naţionale şi cântecele patriotice vor reprezenta contribuţia unioniştilor la marcarea zilei de 24 ianuarie în piaţa centrală din Iaşi”, se menţionează într-un comunicat de presă remis de Acţiunea 2012.
După încheierea manifestărilor oficiale, participanţii se vor reuni la primărie pentru a discuta despre realizările din Anul Centenar, pentru a alege structura executivă a Acţiunii 2012 şi pentru a anunţa calendarul campaniilor şi evenimentelor care se vor desfăşura pe parcursul anului 2019, în sensul Reunirii.
„În fiecare an sărbătorim Unirea Principatelor Române la Iaşi, locul unde România «s-a născut» la 1859, atunci când unionistul Alexandru Ioan Cuza a început să împlinească visul de aur al românilor. Este o ocazie excelentă pentru a ne reîntâlni cu colegii noştri din toată ţara, primari care au adoptat Declaraţii de Unire în 2018, tinerii care au mers în Marşul Centenarului, pe cei care au fost implicaţi în campania «1 Milion pentru Unire», dar şi pe aceia care împărtăşesc acelaşi ideal şi vor să ni se alăture”, a declarat vicepreşedinte al Acţiunii 2012, Ştefan Lupu, citat în comunicatul de presă.