Vremuri grele pentru șoferii care transportă colete pe ruta Italia-Moldova. Poliția italiană aplică amenzi usturătoare

Italia-Moldova: Șoferul unui autocar înmatriculat în R. Moldova, cu remorcă cu numere românești, a fost amendat în Italia cu 4.500 de euro pentru că transporta mai multe pachete. Șoferul nu era autorizat să transporte marfă, motiv pentru care, pe lângă amendă, polițiștii i-au reținut vehiculul și i-au suspendat certificatul de înmatriculare. Autocarul va fi înapoiat după plata amenzii, relata acum o lună presa locală, citată de gazetaromaneasca.com.

Șoferul respectiv a atras atenția unei patrule de poliție, pe raza localității San Giustino, provincia Perugia, tocmai pentru că autocarul respectiv avea numere înregistrate în Republica Moldova, iar remorca avea numere românești.

În autocar erau 13 pasageri din Europa de Est, în timp ce în remorcă erau mai multe pachete numerotate. Pachetele nu aparțineau pasagerilor din autocar, motiv pentru care șoferul ar fi avut nevoie de autorizație de transport mărfuri.

Nu e primul șofer ajuns în această situație

Mulți dintre cei care trasportă colete din Italia spre Moldova au fost amendați până acum. Situația este cu adevărat delicată, pentru că foarte mulți conaționali de-ai noștri care muncesc sau sunt stabiliți în Italia transmit periodic colete acasă. Este modalitatea lor de a-i ajuta pe cei care au rămas în R. Moldova să nu moară de foame.

Ce prevede legislația italiană

Rugată să comenteze această situație, fosta ambasadoare a R. Moldova în Italia Stela Stîngaci a precizat pe rețelele de socializare că ”a discutat în repetate rânduri cu Ministerul italian al Transporturilor și cu alte autorități competente subiectul ”coletelor”, invocând toate argumentele: că e un fenomen social-uman, o punte de legătură între cei de aici și cei de acasă”.

Legislația italiană și cea europeană interzic transportul mixt, adică și pasageri, și mărfuri, în primul rând, din considerente de securitate rutieră. La momentul actual, noi avem Acord bilateral cu Italia care prevede, în conformitate cu legislația europeană, sau transport de mărfuri, sau transport de pasageri. Pentru transportul de mărfuri există autorizații. Pentru transportul ocazional de pasageri, la fel.

Acum ministerul italian examinează solicitările agenților economici moldoveni și italieni privind instituirea rutelor regulate de pasageri, adică cu vânzare de bilete la casă, cu autocare corespunzătoare etc. În luna februarie va avea loc ședința Comitetului mixt care va decide rutele. Deschiderea rutelor regulate, în parte, va soluționa și problema coletelor.

Ambasada a informat repetat autoritățile moldovenești care, la rândul lor, i-au informat pe transportatorii de colete asupra sancțiunilor aplicabile”, a precizat Stela Stîngaci.

Articole similare
Comentarii