Tinerii Independenței

În lunile noiembrie-decembrie, anul trecut, am avut frumoasa provocare să țin un curs de orientare în meseria de jurnalist pentru elevi de clasa a 9-a din Chișinău. Cursurile sunt organizate de Academia Prospera și sunt extrem de utile pentru că le oferă tinerilor posibilitatea să înțeleagă dacă acest domeniu le este aproape de este ceea ce își doresc cu adevărat să facă în viață, fie că vorbim despre jurnalism, design, arhitectura, artă fotografică, IT sau altele. Pentru toate aceste domenii există câte un curs de orientare profesională.

Cu această ocazie, am avut posibilitatea să cunosc niște tineri extraordinari, care își fac studiile la liceele din Chișinău. Este generația care s-a născut după Independență, iar acest lucru este vizibil în modul lor de a gândi și a se exprima. Mă bucur enorm că există această diferență între generația noastră și cea a Independenței, pentru că altfel nu am fi cunoscut evoluția. Or, o țară se dezvoltă doar atunci când generațiile care vin sunt mai bune decât cele care pleacă.

Elevii pe care i-am cunoscut sunt deschiși în gândire, spun ceea ce cred, fără a filtra anumite mesaje și critică deschis atunci când este cazul. Au demnitate și vor să trăiască într-o țară ca afară. Îmi pun speranțele că anume ei pot contribui la schimbarea mentalității acestei societăți în care trăim.

Acum marea întrebare este dacă acești tineri vor alege să rămână în țară și să contribuie la dezvoltarea ei sau vor pleca la studii peste hotare și ulterior se vor stabili cu traiul acolo. Atât timp cât domeniul educației nu este o prioritate pentru guvernanții noștri, îi încurajez pe tineri să facă școală în străinătate, pentru că acolo au mai multe perspective. Ideal ar fi ca aceștia ulterior să revină acasă și să se implice activ, indiferent de meseria pe care o vor alege. Asta îmi doresc pentru ei, dar și pentru această țară.

Articole similare
Comentarii