Astăzi am avut ocazia să discut despre situația social-politică din R. Moldova cu profesorul universitar Iulian Chifu, unul dintre foștii consilieri ai fostului președinte român Traian Băsescu. Concluzia generală a emisiunii ALb&Negru, așa cum am simțit-o eu, este că domnia sa ne recomandă să răbdăm încă 2,5 ani actuala guvernare și la următoarele alegeri să decidem cum vrem să trăim, să taxăm partidele care nu ne plac sau în care nu mai avem încredere și să le oferim votul celor care merită să ne reprezintă.
De acord, așa se întâmplă în țările democratice, alegătorii îi taxează pe politicienii care i-au dezamăgit. Nu este însă și cazul R. Moldova, asta pentru că țara noastră este departe de a fi considerată una democratică. În R. Moldova, din păcate, nu funcționează normele democratice, oamenii nu au această cultură politică încât să nu voteze în funcție de câte macaroane sau ulei au primit în pachetul electoral cu sigla unui partid sau altul.
Să răbdăm?! Mă întreb oare nu am răbdat în toți acești aproape 25 de ani de independență? Oare nu am fost suficient de toleranți cu toate guvernările care s-au perindat de-a lungul anilor? Oare nu ne-am pus prea multe speranțe și încredere în politicienii care ne-au dezamăgit și care și-au șters picioarele de proprii alegători? Cât să mai răbdăm? Spuneam azi că îmi este frică de faptul că nu voi mai ajunge să trăiesc într-o țară cu adevărat democratică.
Ceea ce m-a lăsat un pic nedumerită este o altă declarație făcută de profesorul universitar Iulian Chifu care spunea alegerile anticipate înseamnă a face apel la violență ca să le obții, că în momentul de față nu mai există niciun fel de condiții pentru declanșarea unui scrutin anticipat.
„Și cu referire la alegerea președintelui, toată strada a cerut alegeri directe, acum vor avea aceste alegeri. În momentul de față a vorbi despre alegeri anticipate înseamnă a face apel la violență ca să le obții. Nu există altă variantă, decât să distrugi toate instituțiile statului, să ignori Constituția, să o arunci pe geam ca să faci alegeri anticipate”, a declarat Iulian Chifu la emisiunea Alb&Negru.
Potrivit invitatului, majoritățile care se formează în Parlament nu e treaba cetățenilor, este treaba politicienilor.
„Acești politicieni vor veni să ceară voturi și atunci vor fi sancționați de către cetățeni. Asta este regula. Majoritatea o fac aleșii lor în Parlament. I-au votat acum un an și jumătate. Nu sunt buni, când vor veni la alegeri, vor fi schimbați”, a explicat profesorul universitar.
Totuși, consider că politicienii/deputații ar trebui să fie expresia alegătorilor săi și să acționeze în funcție de ceea ce doresc oamenii, nu în funcție de propriile interese. Pentru că odată ajunși în Parlament, deputații uită cine i-a votat și pentru ce le-a oferit încredere cetățeanul. Ei își construiesc o lume a lor paralelă în care trăiesc timp de 4 ani, unii și mai mult. De ce se întâmplă așa? De ce deputații nu au niciun fel de responsabilitate față de proprii alegători? Pentru că nu sunt taxați la alegeri, pentru că sunt în continuare votați, pentru că alegătorii nu au cultură politică, pentru că se lasă ușor manipulați, pentru că sunt speriați că alții mai buni nu sunt sau că vin tancurile rusești sau românești. Și acest șir poate continua.
Trebuie să scăpăm în primul rând de propriile frici. Dacă nu putem, să îi lăsăm pe cei care nu au frică să aleagă, iar noi cel puțin să nu încurcăm procesului de democratizare a țării.
Emisiunea poate fi urmărită aici.