Pomenile de Paște de la partide, un fel de experiment Pavlov

Potrivit dexonline.ro, CORÚPȚIE este:
1. Abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie
2. Desfrânare, depravare

În ajunul Sfintelor Sărbători de Paști, partidele politice au început să colinde satele pustii ale Moldovei cu pomeni pentru cei care o duc mai greu, pentru cei cărora guvernările le promit de fiecare dată o viață mai bună. Întrebarea este: o viață mai bună pentru cine?

sirbu pomene

Oamenii noștri așteaptă să fie corupți, să li se dea pomeni, să fie ajutați, indiferent de unde vin aceste ajutoare. Câți dintre aceștia au avut puterea să refuze asemenea ajutoare?

Mi se pare totuși atât de necreștinește acest comportament. Și mă refer aici la majoritatea partidelor politice, care au umblat de-a lungul anilor cu tot felul de pachete-pomeni pentru a-i corupe pe alegători.

pomeni4

Eu aș compara acest fenomen cu experimentul lui Pavlov asupra câinelui său. Să ne amintim despre ce este vorba. În experimentul lui Pavlov, hrana adusă unui câine a fost asociată unui sunet. În urma asocierii repetate, hrană și sunet, sunetul va provoca aceeași reacție ca și hrana, și anume salivarea. Reacția nouă obținută la apariția sunetului a fost numită reacție condiționată.

Vă las pe voi să faceți asocierile, ceea ce pot să spun este că unii cetățeni ai R. Moldova (ca să nu generalizăm) au o reacție condiționată față de partidele politice. Amintesc aici cum se comportă alegătorii după ce primesc cadourilor electorale.

Un raport Promo-Lex arată că la alegerile locale generale din 14 iunie 2015, cel puțin 9 concurenți electorali au oferit pomeni electorale oamenilor cu drept de vot.

https://promolex.md/index.php?module=news&item=1761

Consider că așa se naște corupția, așa oamenii își pierd libertatea și devin dependenți.

Articole similare
Comentarii