Avea o consultație programată la un medic specialist din cadrul Spitalului raional Orhei, dar a fost impus de situație să urce scările în genunchi până la etajul doi. Șinele abrupte din metal nu le-ar fi putut urca, dacă nu era însoțit de asistentul social.
Vorbim despre Marcel Lemnaru, un tânăr cu dizabilități locomotorii din raionul Orhei care a sesizat Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova în legătură cu situația de la Spitalul raional Orhei. De fapt, ne referim la încă un caz de încălcare a dreptului la ocrotirea sănătății și la accesibilitate conform Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.
Secretariatul AOPD s-a deplasat la Spitalul raional Orhei, unde a evaluat situația la fața locului și a avut discuții cu directorul instituției Andrei Stratulat. Iar Marcel a devenit astfel persoana cheie care a inițiat un proces de acomodare a spitalului la necesitățile persoanelor cu dizabilități. Extrem de bucuros, tânărul și-a rezolvat nu doar problema personală, dar și a altor peste 500 de persoane cu dizabilități locomotorii din orașul Orhei.
Astăzi, părinții cu copii în cărucioare, vîrstincii și persoanele cu dizabilități se bucură de acces neîngrădit la serviciile de sănătate
În urma acestui parteneriat între societatea civilă și conducerea spitalului, astăzi, părinții cu copii în cărucioare, vîrstincii și persoanele cu dizabilități se bucură de acces neîngrădit la serviciile de sănătate. A fost instalată o rampă de acces în fața spitalului, a fost deschis un cabinet consultativ la parterul spitalului, unde medicul specialist oferă consultație, a fost reconstruita wc-ul cu uși de dimensiuni ce asigură trecerea scaunului rulant și au fost instalate bare de suport rabatabile. De asemenea, astfel de bare de suport au fost instalate de-a lungul coridorului construit în pantă.
Pentru toate aceste lucrări, administrația spitalului a cheltuit 30.000 de lei
”Vorbind în una din zilele acestei toamne cu Marcel, mândria justificată din glasul său răsuna mai tare decât vorbele sale. Și ne gîndeam… Ne simțim mândri că suntem ingenioși la locul de muncă și pentru asta luăm salariu sau pentru că am mai absolvit o facultate și avem o nouă diplomă. Ne mândrim că am mai învățat o limbă străină, am mai avut o apariție la televizor, am realizat o cercetare nouă, am mai atras niște fonduri. Toate acestea sunt, bineînțeles, motive bune și, sigur, conform meritelor.
Marcel, însă, nu are mai nimic din cele enumerate mai sus. Doar propria satisfacție și bucurie că de azi înainte excluziunea de la serviciile de sănătate în orașuș Orhei nu mai e la ea acasă. La toate astea se mai adaugă și demnitatea cu care trece pe lângă scările în fața cărora a îngenuncheat acum câteva luni. Și, desigur, speranța că umilința pe care a trăit-o nu o vor simți și alte persoane cu dizabilități din țară”, a ținut să menționeze secretariatul Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova care a făcut cunoscut acest caz.
De altfel, un exemplu care poate fi urmat. Orice se poate implica pentru a face viața mai bună în comunitatea sa.