Redefinirea familiei trecută prin referendum în România

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţia României se desfășoară în acest weekend. Întrebarea la care sunt invitați să răspundă alegătorii este următoarea: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Cine votează DA votează pentru schimbarea definiţiei familiei, din „căsătorie între soţi” în „căsătorie între un bărbat şi femeie”. Cine votează NU dă posibilitatea parlamentarilor să schimbe, fără consultare populară, definiţia din Codul Civil, scrie digi24.ro.

Referendumul pentru redefinirea familiei costă 163 de milioane de lei românești şi va fi validat doar dacă merg la urne cel puţin 30 la sută dintre alegători, adică cinci milioane 685 de mii de oameni.

Multe publicații internaționale scriu despre referendumul din România că ar fi de fapt o încercare a puterii de la București de a deturna atenţia de la problemele reale ale ţării.

Ce scrie presa internațională despre referendumul din România

Într-un amplu articol, jurnaliştii de la CNN scriu că referendumul ar putea încălca drepturile omului şi încuraja homofobia.

Despre referendum scrie şi BBC. Jurnaliştii britanici spun că modificarea Constituţiei ar putea avea consecinţe legale care ar afecta nu doar cuplurile de acelaşi sex, dar şi părinţii singuri şi chiar copiii.

Deutsche Welle precizează că demersul s-a bucurat de sprijinul coaliţiei aflate la putere, care printre altele, a susţinut reforme controversate ale legilor justiţiei, lucru care a provocat ample manifestaţii.

Reuters scrie că România este printre ultimele state din Uniunea Europeană, unde căsătoriile sau parteneriatele civile pentru cuplurile de același sex sunt interzise, scriu jurnaliştii agenţiei de ştiri.

Şi Agenţia Associated Press explică faptul că referendumul a fost iniţiat de un grup conservator şi a avut susţinerea Bisericii Ortodoxe Române.

Trebuie precizat că prezenţa la vot în România duminică, la ora 10.00 era de 7,24%, după ce sămbătă s-a înregistrat un ABSENTEISM major.

 

Articole similare
Comentarii