De unde provin fructele și legumele care se vând în Moldova

De unde provin fructele și legumele care se vând în Moldova? Știm cu adevărat ce fel de produse alimentare cumpărăm de la piețe sau din magazine? Ei bine, dacă legea ar funcționa în R. Moldova și dacă instituțiile statului ar avea clar stabilite niște responsabilități pe care să le respecte, atunci poate nivelul de siguranță al alimentelor pe care le consumăm ar putea fi mai mare.

Nu e nevoie să inventăm bicicleta pentru asta, dar să preluăm anumite practici din țările UE, unde pe piața produselor alimentare există un pic mai multă ordine. Nu exclud abateri de la norme în țările UE, dar cel puțin instituțiile abilitate au responsabilitea să protejeze consumatorul, efectuând controale, aplicând amenzi, retrăgând loturi de alimente din magazine sau piețe de la cei care încalcă legea.

La ce să atrageți atenția atunci când cumpărați produse alimentare? Sunt mai multe momente, dar astăzi vă vorbesc despre țara de origine care în UE este obligatoriu să fie indicată pe produsele alimentare, fie că vorbim despre legume, fructe, lactate, carne, pește, etc. Această normă se aplică atât în magazine, cât și în piețele amenajate în orașe. După cum puteți vedea în imaginile de mai jos, în Franța indicarea țării de origine este obligatorie, inclusiv pentru legume și fructe, iar francezii, în mare parte, procură produse din țara lor de origine.

Așa arată sectorul de legume și fructe în magazinele din Franța:

Așa sunt amenajate, în mare parte, piețele din orașele franceze. După cum puteți observa, este indicată țara de origine, uneori chiar și localitatea de unde sunt crescute legumele sau fructele.

În R. Moldova, nu toate magazinele se conformează acestei norme. Aceste fotografii le-am făcut la magazinul Nr. 1 din centrul Chișinăului. După cum puteți vedea, legumele și fructele nu au indicată țara de origine, iar consumatorul nu știe ce procură și ce consumă.

Țara de origine este unul dintre elementele cheie și obligatorii care trebuie să figureze pe eticheta unui produs alimentar, pentru că țările au standarde de calitate diferite, aprobate conform regulamentelor interne, iar consumatorul trebuie să știe ce fel de produs alimentar consumă.

Vă îndemn să faceți poze din magazinele sau piețele de unde faceți de obicei cumpărături, pentru a vedea, împreună, dacă este indicată țara de origine pe fructele și legumele pe care le cumpărați. Pozele le puteți plasa în comentarii.

Așadar, înainte de a cumpăra un produs alimentar, legume sau fructe din magazine sau de la piață, asigurați-vă că știți exact de unde provine. Este un element în plus pentru siguranța alimentației voastre. Pentru că, în definitiv, suntem ceea ce mâncăm.

Articole similare
Comentarii