Marea Britanie: Asistentă medicală din România, suspendată din cauză că nu știa engleza

O asistentă medicală din România angajată NHS la South Warwickshire Foundation Trust a fost suspendată după ce s-a constatat că nu înțelegea limba engleză și administra medicamente fără să știe despre ce este vorba. Roxana Păduraru a fost angajată ca asistentă medicală în decembrie 2016 și a urmat un plan pentru a-și îmbunătăți aptitudinile. Ea era supravegheată de asistente medicale experimentate în orice moment și nu avea voie să administreze medicamente, se arată în Stratford Observer.

La două luni după ce a început să urmeze planul, românca administra medicamente sub supraveghere când asistenta care o îndruma a fost nevoită să ajute un pacient aflat într-o altă cameră. Ea a instruit-o pe Roxana Păduraru să aștepte, dar când asistenta s-a întors, a descoperit că unui pacient i se administraseră două analgezice de codamol și două comprimate “Depakote” – folosite pentru a trata epilepsia – încuiate în cabinetul pacientului.

Asistenta a recunoscut că a luat cheile de la căruciorul de medicamente și le-a administrat, în ciuda faptului că nu știa ce însemna cantitatea de dozaj din tabelul medicamentelor pacientului și folosea culorile în locul denumirilor pentru a descrie medicamentele. În același timp, pacienții au spus că femeia nu știa limba engleză, iar colegii săi erau îngrijorați de faptul că asistenta spunea că înțelegea, dar nu erau siguri că de asta. Trustul îi oferise lecții suplimentare de limbă engleză și a supus-o unui test pe care nu a reușit să îl treacă în trei luni.

***
Așadar, cazul de mai sus demonstrează o dată în plus de ce este important ca românii/moldovenii să învețe limba țării unde s-au stabilit. Pe de altă parte, testul de engleză în asemenea cazuri este un instrument de control și perseverență pentru un sistem atât de important cetățeanului. Ce avem în R. Moldova? Prin spitale poți auzi vorbindu-se în diferite limbi, mai puțin româna corectă.

Așa cum lesne putem constata, responsabilitatea de a fi în sistemul de sănătate impune reguli stricte, atunci când este vorba despre administrarea unor medicamente. Pe când la noi, acasă, pe lângă faptul că nu ești sigur de medicamentele care se prescriu și se stabilesc regulat chiar și diagnoze greșite, dacă o soră medicală greșește medicamentul administrat nu se știe dacă înrăutățește sau îmbunătățește starea pacientului.

Articole similare
Comentarii