Dezbaterile care au avut loc ieri în Parlamentul European, unde R. Moldova a figurat pe o agendă alături de țările din Africa – Somalia și Burundi – și rezoluțiile ulterioare care au fost adoptate arată de fapt cât de departe de valorile democratice este R. Moldova. Aici nu se mai respectă drepturile omului, statul de drept în general. Și asta o spun deschis parlamentarii europeni. Pe lângă aspectul financiar legat de suspendarea asistenței bugetare pentru țara noastră, semnalul politic dat de Parlamentul European este unul fără precedent. Și această chestiune merită a fi explicată.
În Rezoluție, Parlamentul European își exprimă profunda îngrijorare cu privire la decizia luată de Curtea Supremă din Moldova de a anula rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al orașului Chișinău, din motive dubioase și în mod netransparent, care a subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral.
Deputații își exprimă solidaritatea fermă cu acțiunile și cererile miilor de oameni care protestează pe străzile din Chișinău și cer ca autoritățile moldovene să ia măsuri adecvate pentru ca rezultatele alegerilor primarului de Chișinău, recunoscute, de asemenea, de observatori naționali și internaționali și care reflectă voința votanților, să fie respectate; le cere autorităților să garanteze dreptul la proteste pașnice.
Cum am decăzut atât de jos ca stat pe scara democrației? Cum aceste lucruri s-au întâmplat sub ochii noștri și nimeni nu a fost în stare să le oprească. Cum am ajuns să fim într-o oală cu Somalia și Burundi?
Somalia de exemplu este o țară măcinată de atentate teroriste în care mor sute de oameni. Este o țară care a cunoscut două decenii de război civil, este cea mai periculoasă țară din Africa pentru activitatea jurnaliștilor, care sunt pasibili de moarte în orice moment. Peste 2,6 milioane de persoane din întreaga țară au fost afectate de secetă și de conflicte.
La rândul său, Burundi se confruntă cu o gravă criză politică. 3,6 milioane de persoane din țară au nevoie de asistență umanitară. Înaintea referendumului din mai 2018, au fost multiple cazuri de intimidare și chiar de dispariție suspectă a oponenților politici ai președintelui țării. Eurodeputații și-au exprimat îngrijorarea că această criză politică în desfășurare poate să degenereze într-un conflict etnic prin utilizarea propagandei, declarații care încurajează ura sau chemari la violență și numind oponenții politici, membri ai societății civile, jurnaliști ”dușmanii regimului” care trebuie eliminați.
Și iată că în acest tablou suntem incluși și noi, R. Moldova, o țară care se apropie cu pași rapizi de dictatură. Iar de la dictatură la anarhie nu mai este mult. Nu avem război civil, nu avem atentate teroriste ca în țările din Africa, suntem în inima Europei și atunci de ce guvernanții ne-au dus tocmai pe continentul african. Și de ce noi, cetățenii, le-am permis acest lucru?