În câteva țări europene, ziua de 8 mai este o zi liberă pentru a marca victoria din 1945 împotriva nazismului. R. Moldova însă continuă să marcheze sfârșitul celui de-al doilea război mondial pe 9 mai, alături de Rusia. La 27 de ani de Independență, corectările în istorie așa și nu s-au făcut. Moldovenii continuă să numească cel de-al doilea război mondial ”marele război pentru apărarea patriei” care s-a desfășurat între anii 1941-1945, când, de fapt, al doilea război modial a început în 1939. Niciun președinte al R. Moldova de până acum nu a avut această demnitate de a spune lucrurilor pe nume și a declara franc ce patrie am apărat noi, moldoveni, din 1941 până în 1945. Cum se cheamă un asemenea fenomen când pe de o parte vrei în Europa, iar pe de alta ești mereu alături de Rusia?!
De ce avem totuși două date ale unei singure victorii asupra nazismului?
Când aliaţii semnau, în seara zilei de 8 mai 1945, capitularea Germaniei naziste, la Moscova, aflată mult mai la est, era deja data de 9 mai. Iată de ce occidentalii sărbătoresc ziua victoriei pe 8 mai, iar ruşii o zi mai târziu. Această scindare în materie de simboluri spune însă ceva şi despre concepţia pe care o are fiecare din cele două tabere în privinţa victoriei. În 1975, preşedintele de atunci, Valéry Giscard d’Estaing, a oprit ceremoniile de 8 mai, considerînd că Germaniei nu trebuie să i se reamintească cu insistenţă, trecutul nazist. Franţa era la ora aceea în plină apropiere de Germania cu care forma “motorul” construcţiei europene. În 1981 însă, preşedintele socialist François Mitterrand a reluat tradiţia ceremoniilor naţionale de 8 mai, considerând că lecţiile dureroase ale istoriei nu trebuie nicidecum uitate. (sursa: rfi.ro)
Așadar, cum spuneam mai sus, 8 mai este zi de sărbătoare și respectiv zi liberă în Franţa. La Paris, principala ceremonie se derulează pe bulevardul Champs-Elysée şi sub Arcul de Triumf, la mormântul soldatului necunoscut. Iar pe 9 mai, când este oficial Ziua Europei, francezii lucrează. Apropo, în Franța există voci care consideră bizară ziua liberă pe 8 mai. Potrivit acestor voci, doar Franța, Cehia și Slovacia mai consideră această dată ca fiind una simbolică și declarată zi liberă.
Abia anul trecut, Parlamentul de la Chișinău a decis ca Ziua Victoriei şi Ziua Europei să fie sărbătorite, în aceeaşi zi, pe 9 mai. Avem un amalgam de sărbători în Moldova. Prima – ”Ziua Victoriei” o marcăm alături de Rusia, iar cea de-a doua – ”Ziua Europei” alături de Uniunea Europeană. Ca de obicei, stăm bine în două luntre.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu