1300 de euro în plus la salariu pentru „badante” și „colf” în Italia. Propunerea vicepremierului Luigi Di Maio
1300 de euro în plus la salariu pentru „badante” și „colf” în Italia. Movimento 5 Stelle, organizație politică aflată la conducerea țării, intenționează să înainteze în Parlament spre dezbatere un proiect de lege ce prevede că un lucrător din Italia nu poate primi mai puțin de 9 euro brut pe oră.
„Până la sfârșitul lunii, vom înainta în Parlament această propunere. Vom vedea cine ne va fi alături. Sunt gata să deschid un dialog pe această temă cu toate forțele parlamentare, antreprenorii, sindicatele și alte instituții sociale, pentru a obține transformarea proiectului nostru în lege”, a declarat Luigi Di Maio, ministrul Muncii din guvernul italian. „Cu 3 euro pe oră nu poți ajunge la sfârșitul lunii. Cu 3 euro pe oră îți urăști slujba, ești nemulțumit, nu îți poți planifica un viitor. Și nu este ideea noastră despre cum se poate trăi în această țară”, este de părere Di Maio, citat de rotalianul.com.
Dacă va fi adoptată această lege, atunci menajerele ar trebui să primească 1300 de euro în plus la salariul actual, bonele ar trebui să aibă un plus de 1230 de euro, iar îngrijitoarele (badantele) – cu 1120 de euro mai mult față de actualul salariu.
Însă propunerea celor de la M5S pentru introducerea salariului minim de 9 euro/oră, ar fi o grea lovitură pentru cele 2 milioane de familii italiene care beneficiază de serviciile unui lucrător casnic.
Propunerea vicepremierului italian Di Maio pare să nu fie împărtășită de alte partide sau instituții din Italia. Vicepreședintele Assindatcolf, Andrea Zini susține că ”impunerea salariului minim în sectorul amintit mai sus ar însemna că multe familii nu și-ar mai putea permite un angajat în regulă și atunci mulți ar folosi personal casnic „la negru”. Azi, șase din zece muncitori lucrează fără un contract, mâine s-ar putea ca toți să lucreze astfel”.
Pentru zecile de mii de femei moldovence care muncesc ca badante în Italia această majorare de salariu le-ar face un pic mai ușoară această muncă dificilă din punct de vedere emoțional.
Dar să nu uităm că acestea nu sunt decât propuneri pe alocuri populiste ale partidelor de la guvernare din Italia care vor să atragă simpatia alegătorilor înainea alegerilor din Parlamentul European.
Urmăriți portalul de știri www.elenarobu.md pentru a fi la curent dacă aceste propuneri vor fi realizate sau vor rămâne doar simple promisiuni, așa cum se întâmplă în R. Moldova în campanie electorală.