11 ani de la 7 aprilie 2009: Greceanîi care amenința, la 7 aprilie 2009, că vor fi utilizate armele împotriva tinerilor astăzi conduce Parlamentul R. Moldova

Editorial Elena Robu:

7 aprilie 2009 rămâne a fi pentru memoria colectivă o dată controversată în istoria recentă a R. Moldova. Astăzi, unii își exprimă cu sinceritate compasiunea pentru violențele care au avut loc în data de 7 aprilie și ulterior noaptea spre 8 aprilie, alții profită de această dată pentru a-și face imagine și pentru a se face remarcați. Iar o mare mojoritate a populației pur și simplu a uitat că 7 aprilie 2009 a existat vreodată în istoria recentă a R. Moldova.

Dar ce am obținut totuși după 11 ani de la acele tragice evenimente?

Pe plan politic, ne-am ales cu o mare catrastrofă.

Zinaida Greceanîi, premier pe atunci (care a intrat în istorie ca politician care a avertizat părinţii, în seara zilei de 7 aprilie 2009, că forţele de ordine vor aplica arma şi asupra copiilor, dacă aceştia vor participa la manifestaţii şi dezordini în masă) astăzi conduce Parlamentul R. Moldova.

„Organizatorii celei mai mari crime planifică să folosească copii și în zilele următoare. Dacă acest lucru va fi admis, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat. Poliția va folosi toate mijloacele necesare pentru apărarea constituționalității, inclusiv armele”, a fost mesajul lui Greceanîi. Șase ani mai târziu, în aprilie 2015, Greceanîi a declarat în cadrul unei emisiuni TV că a procedat corect atunci când a declarat în 2009 că „vor fi vărsări de sânge”.

Unul dintre liderii protestelor pașnice din 7 aprilie 2009, Dorin Chirtoacă (care conduce astăzi PL) nu mai este nici în fruntea primăriei capitalei, iar PL nu se mai regăsește în noua componență a Parlamentului.

Un alt lider al protestelor, fostul liderul PLDM, Vlad Filat, a făcut pușcărie și a fost eliberat înainte de termen. Din PLDM-ul de altă dată au rămas doar câteva nume în care cetățenii mai au încredere și care se regăsesc în actualul Parlament. În schimb PD, care a trecut în Parlament în iulie 2009 datorită transfugului Marian Lupu (care a părăsit PCRM și a preluat PD și care în aprilie 2009 vorbea despre o lovitură de stat) este și astăzi la guvernare.

Pe plan economic

Miliardul de dolari furat din sistemul bancar în 2014 nu a fost recuperat nici până astăzi. Și cine știe câte alte miliarde au mai fost furate, între timp.

Pe plan social

Familii întregi continuă să plece din R. Moldova în căutarea unei vieți mai bune și pentru asigurarea unui trai decent lor și părinților, rudelor care rămân acasă.

Când vorbim despre justiție, situația este la fel de critică

O justiție subordonată, care îndeplinește ordinele politice. Cei care au avut de suferit pe 7 aprilie 2009 nici până astăzi nu au fost îndreptățiți. Cei care pe 7 aprilie 2009 erau direct responsabili de tortura din comisariatele de poliție sunt astăzi în funcție și iau decizii pentru această țară.

Așadar, având în vedere punctele enunțate mai sus, 7 aprilie rămâne a fi o revoluție distorsionată și folosită în scopuri pur politice. Fiind martoră a tot ce s-a întâmplat în ziua de 7 aprilie, decepția evenimentelor care au urmat după acestă dată fatidică este și mai mare. Speranțele au fost enorme, iar dezamăgirile le-au făcut praf. Iată cu ce s-a ales republica noastră după 11 ani de la așa-zisa revoluție și schimbare de putere: doar cu praf în ochi.

Articole similare
Comentarii