A doua scindare în PL

Bat nori și vreme posomorâtă peste Partidul Liberal. După scorul dezastruos pe care l-a acumulat liderul partidului în alegerile prezindențiale – 1,80% sau 25 490 de voturi – se pare că apele devin din ce în ce mai tulburi.

Prima scindare a PL a avut loc în primăvara anului 2013, când un grup de deputați, miniștri în frunte cu Ion Hadârcă au cerut democratizarea și reformarea partidului. De asemenea ei au vorbit atunci despre necesitatea schimbării liderului formațiunii. La scurt timp, grupul de reformă din PL de la acea vreme a fost exclus din rândurile partidului. Era vorba despre Ion Hadârcă, Ana Guțu, Vitalie Marinuța, Gheorghe Șalaru, Oleg Bodrug, Vadim Vacarciuc, Anatol Arhire.

Unde sunt acum foștii liberali? Ion Hadârcă și-a creat propriul partid- PLR – care nu a avut nicio șansă la alegerile parlamentare din 2014 și nu a trecut pragul electoral de 5%.

Ana Guțu la fel și-a creat un partid – DREAPTA. A participat la alegerile prezidențiale din această toamnă și a acumulat doar 0,17% sau 2 453 de voturi.

Deci, PL este într-un fel născător de noi partide, doar că acestea sunt fără șanse deocamdată.

Să ne amintim ce spunea în 2013 Anatol Șalaru, la prima scindare a PL: „Îmi pare rău pentru domnul Ion Hadârcă, fiindcă are o carieră de succes pe care a avut-o până acuma este încununată cu o trădare. El nu a trădat numai PL sau pe Mihai Ghimpu, el a trădat idealurile pentru care a luptat toată viaţa”.

Astăzi, ministrul Apărării, Anatol Șalaru care a rămas fără sprijinul politic al PL și care de la o vreme este pe cont propriu, (nu s-a implicat nici în campania pentru prezidențiale, nu a făcut spoturi video prin care să îi îndemne pe alegători să își dea votul pentru liderul PL, Mihai Ghimpu), solicită același lucru ca și foștii săi colegi în 2013 – schimbarea liderului PL. Care este diferența dintre Ion Hadârcă și Anatol Șalaru? Ambii fac parte din mișcarea de eliberare națională din anii 90, ambii cu roluri importante. Dar așa se face că la distanța de 3 ani, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, și-a schimbat declarațiile:

„Motivul principal pentru care mi s-a retras sprijinul politic îl reprezintă solicitarea mea ca Mihai Ghimpu să demisioneze și să fie convocat un congres extraordinar care să aleagă o nouă conducere capabilă să scoată partidul din zona procentului de 1%”, a scris acum ceva vreme pe contul său de Facebook, Anatol Șalaru.

Se pare că și unele forțe din România s-au orientat către Anatol Șalaru, de vreme ce a fost singurul oficial de la Chișinău care a fost invitat la ceremoniile organizate la București de Ziua României, 1 decembrie.

Faptul că Mihai Ghimpu a dezamăgit nu doar pe interior, dar și pe exterior este deja un lucru cert și cunoscut. Întrebarea este ce se va întâmpla mai departe? Este capabil Anatol Șalaru să îl deturneze de la cârma partidului pe Mihai Ghimpu sau va avea și el soarta lui Ion Hadârcă și a Anei Guțu (cu toate respectele de rigoare)?

Sâmbătă aceasta vom afla deznodământul, deși eu cred că dl Ghimpu va rămâne în continuarea în fruntea PL până în 2018. După 2018 s-ar putea să își caute altă ocupație pentru că PL, în starea în care este astăzi, cu siguranță nu va trece pragul electoral de 5%. O spune un fost votant PL.

Articole similare
Comentarii